Paddor och Zucchinigratäng

Nu dignar det i trädgården och jag skördar både det ena och det andra varenda dag och jag kan nog inte ge uttryck för hur tacksam jag är över att jag äntligen har möjlighet att odla själv igen! Det är verkligen underbart att kunna gå ut en stund och ”pyssla” i landen och ogräsrensning är rena meditationen. Härom dagen satt en stor padda under en kvist. den verkade trivas där så jag fortsatte min rensning i ett annat hörn. Grannens småbarn tjöt av skräckblandad förtjusning när jag klappade den på ryggen 😀 Nästan lika stor som min hand var den. Nu skördar jag för fullt från mina två zucchiniplantor och man får bli påhittig med recepten och här kommer en gratäng jag gjorde igår som verkligen blev jättegod!

Vegan zucchinigratäng med potatistäcke och en stor härlig grönsallad till.

Vegan Zucchinigratäng, 2 portioner
2 små Zucchini
4 medelstora kokta kalla potatisar
1 färsk Lök eller en liten purjolök
1-2 vitlöksklyftor
2 dl kokosmjölk
2 msk B-jäst (eller näringsjäst)
1 dl Vetemjöl
0,5 tsk malen muskotnöt
1 tsk Salt
Svartpeppar

Skiva Zucchinin i ca. 0,5 cm tjocka skivor. Smula b-jästen i mjölet och blanda. Skiva löken i mindre bitar och finhacka vitlöken. Vänd zucchiniskivorna i mjölblandningen och lägg ett lager i botten på en liten ugnsfast form (ca.15×20 cm), varva med löken. Det bör bli ungefär 3 lager med zucchini. Skiva potatisen och fördela den överst. Blanda kokosmjölk med kryddorna och häll över gratängen. Se till att potatisen får lite av blandningen på sig, de får vackrare färg i ungen då. Dra ett par varv med pepparkvarnen över och grädda i ugn på 200 grader i ca. 30 minuter. Gratängen är klar när potatisen fått fin färg. Servera med en grönsallad till.

Vegan Zucchinigratäng – utan tillsatser!