Myggbett och hårtvätt med bara vatten..

Har ni funderat över varför myggor bara angriper några människor men inte andra? Det undrar jag verkligen också.. När jag var liten fick jag myggbett som alla andra men för kanske 10-15 år sedan slutade de i stort sett bita mig och de få myggbett jag får idag kliar aldrig. Härligt men jättekonstigt!! Sitter jag bland en grupp människor så är jag helt obesvärad av myggen men går jag ensam i skogen så kan jag få ett par bett men de kliar inte ett dugg och de syns knappt. Någon som vet hur det kommer sig? Dagens recept är två stycken med samma sås, en kall mangosås. tycker den är jättegod till grönsakspasta, bönsallad och potatissallad etc..

Mangosås (ca. 5 dl.)
1 Mogen mango
1 dl Cashewnötter
1 dl Vatten
1 msk Äppelcidervinäger
3 msk Olivolja
1 tsk Salt
Lite svartpeppar
0,5 dl färsk Koriander

Skala och kärna ur mangon och lägg fruktköttet i en blender tillsammans med resten av ingredienserna. Mixa till en slät sås, smaka av och justera eventuellt med vinäger/salt/peppar, ställ undan att tjockna. Såsen håller sig i kyl 3-4 dagar i en burk med tättslutande lock.

Raw Rödbets/zucchini/morotspasta med mangosås

Raw Rödbetspasta (1 person)
1 Rödbeta
1 Morot
1 Zucchini
1 liten Gul Lök
1 dl Mangosås

Strimla zucchinin, gärna i en spiralizer eller med en osthyvel till långa strimlor. Skala Morot och rödbeta och skär i bitar. Kör dem i matberedare till couscous. Skär löken i små bitar. Blanda allt och servera med mangosåsen eller gör jag jag, rör ihop alltsammans.

Potatissallad med mangosås, inte raw men vegan

Potatissallad (1 person)
3 kokta potatisar
1 dl gröna sojabönor, andra bönor eller ärtor.
1 liten Salladslök
8 små Tomater
1 dl Mangosås

Skär den kalla potatisen i bitar, skiva löken och klyfta tomaterna. Blanda och servera med mangosåsen. Strö gärna lite extra salt över och lite hackad koriander (eller persilja). Enkel, snabb och god lunch. Använder du bönor måste de naturligtvis kokas innan och kallna, sojabönorna köper jag frysta och dem behöver man bara tina.

Har du hört talas om NoPoo? Eller WO only? Det finns nästan en hel folkrörelse kring hur man ska tvätta håret på naturligare väg utan schampo och ämnen som skadar både hud, hår och naturen. Jag har provat alla möjliga metoder under det senaste året eller mer, hårtvätt med bikarbonat, tvättnötter, balsammetoden, lertvätt, rågmjölstvätt..etc.. Lertvätt med rassullera var smidigast men det torkade ut håret så extremt så jag fick sluta med det, annars är rågmjölstvätt den metoden jag gillade mest, fast lite pyssel innan duschen och det gjorde att jag tröttnade och bestämde mig för att testa hardcorevarianten WO, som står för Water Only. Alltså tvättar jag numera håret endast med vatten.

10 januari 2014 bestämde jag mig alltså för att sluta använda produkter när jag tvättade mitt hår och vägen har varit lång och krokig. Förut tvättade jag håret ungefär 1-2 gånger i veckan och idag tvättar jag det inte alls mer än sköljer igenom håret med vatten när jag duschar. Idag 6 månader senare känner jag mig nöjd men vägen hit har varit krokig. Första två veckorna gick bra men eftersom man har en överproduktion av sebum efter all hårtvätt så blir håret verkligen ”vaxigt” efter ett tag. Ungefär som om man hade bivax i håret. Efter ungefär 5 veckor tvättade jag det efter att ha varit på massage och fått kokosolja över hela hårbotten. Omöjligt att skölja bort! Sedan gick ungefär 5-6 veckor till. Eller jag ska säga ”jag stod ut”.. sedan var jag på massage igen och fick tvätta det igen. Efter det köpte jag rassullera och tog till det när jag var bortbjuden och ville se mänsklig ut men jag tvättade bara med vatten mellan varven och satte upp håret så det inte skulle synas så mycket. Undan för undan avtog serumproduktionen i hårbotten och håret kändes fräschare och fräschare. Så 21 maj tvättade jag håret med rassullera för sista gången och nu har det gått 7 veckor sedan dess och jag känner inte längre något behov av att tvätta det.

I början kändes håret väldigt ofräscht så jag googlade för att hitta folk som lyckats med WO, de som misslyckats sållade jag bort. Vad som var gemensamt för samtliga var att det tagit ungefär ett helt år innan håret stabiliserat sig helt, och att de känt sig nöjda först efter ungefär ett halvår. Ingen av dem ångrade att de stått fast vid sitt beslut och jag får verkligen instämma även fast jag inte är helt i mål ännu. Idag känns det helt otänkbart att tvätta håret med schampo och nästa gång jag får skalpmassage så blir det i värsta fall en rågmjölstvätt. När man kommit så långt som jag har nu så spelar en enstaka tvätt ingen roll. Hårbotten har i stort sett stabiliserat sig.

Om du ska övergå helt till tvätt med bara vatten så vill jag nog påstå att en hårborste med svinborst är ett måste. Jag beställde en hos hårfrisören som kostade ungefär 250 kr, välj en som är ganska hård om du har långt tjockt hår som jag. Annars borstar den bara på ytan. Anledningen till att du behöver denna är att du behöver fördela ut sebumet från hårrötterna ut i hela håret och få bort damm och annat som fastnar i hårets naturliga ”vax”. Håret ser lite ”flottigt” ut när man precis har borstat det men borstningen gör så att du fördelar ut sebumet som skyddar hela håret och gör håret blankt och fint. Många skriver att du ska borsta 100 borsttag varje dag och att man ska tvätta håret med omväxlande kallt och varmt vatten och att du ska massera X antal minuter.. Glöm det, de krånglar bara till det. Men förvänta dig inte att håret ska kännas som när du tvättat det med schampo, håret har nu ett vaxlager som känns på fingrarna, speciellt när det är blött. Men det är inte smuts, det är sebum från hårbotten. Under dessa 6 månader jag hållit på så har det minskat rejält och jag antar att det kommer att avta ytterligare. Stylingprodukter känns numera helt överflödiga. Möjligen använder jag lite hårspray om jag ska något speciellt men annars använder jag inget alls. Håret är inte alls lika flyggigt och platt längre, utan det har nästan sitt eget liv nu och känns tjockt och härligt. Hårborsten ser ganska ofräsch ut när man borstat håret så den rengör jag efter varje gång. Det fastnar både hår, damm och sebum (vax) i den och minst en gång i veckan tvättar jag den med tvål. I övrigt kammar jag bara håret med en vanlig bredtandad kam.

Sedan kom nästa lilla problem, jag har alltid färgat mitt hår ljust eftersom jag inte alls trivs i min naturliga hårfärg. Hur skulle jag lösa det utan att tvätta håret?? Jodå.. en klasskamrat som är utbildad frisör tipsade om 3% väteperoxid på flaska som man bara sprayade på och lät vara. Jag köpte min första flaska på apoteket och  var lite rädd att det skulle påverka håret, men det kändes ingen skillnad alls så jag fortsatte. Jätteskönt att slippa färga håret!! Efter ett tag fick jag veta att den som finns på apoteket innehåller ämnen som inte är bra för håret så jag letade upp en naturlig istället som jag ska använda nästa gång, du hittar den på re-fresh.se. Har inte testat den än men hoppas den funkar lika bra. Jag sprayar väteperoxid i håret ungefär en gång i veckan/varannan vecka (eller när jag tycker det behövs), sedan antingen fönar jag eller låter håret självtorka. Sköljer alltså inte ur det. Kom ihåg att väteperoxid ska förvaras i en mörk flaska i kylskåp och köp INTE starkare än 3%, starkare lösning fräter! Nedan ser du ett par selfies på mitt hår som det ser ut idag.

Så här ser mitt hår ut idag efter ett halvår med no poo, på bilden är det 7 veckor sedan jag sist tvättade det med lera. Idag använder jag bara vatten.

Mitt tjusiga hårfäste efter ett halvårs envist icke-tvättande, nu 7 veckor efter sista nopoo tvätten. Vatten är allt som behövs.

2 reaktion på “Myggbett och hårtvätt med bara vatten..

  1. Jag tycker också att schampo bara förstör håret. Det var efter att jag fick en allvarlig allergisk reaktion mot ett populärt märke som jag bestämde mig för att lägga ner det hela. Kroppen har jag länge tvättat med fast tvål, sådan köper jag från humlekrus.se. Den innehåller endast naturliga ingredienser och är skonsam mot miljö och hud. Provade att ha den i håret, och det gick alldeles utmärkt. Varannan gång kör jag bara vatten och varannan gång med tvål. Eller hur skitigt jag tycker att håret är. Just nu är mitt hår tonat, men jag ska lägga ner det också. Min naturliga hårfärg är en tråkig blond nyans, men det får duga.

    • Hej Lenita,
      Ja, naturligt känns bäst. Jag hade också helst haft min naturliga hårfärg men kan helt enkelt inte förlika mig med den 🙂 Har nu testat den naturliga väteperoxiden som jag tipsade om i inlägget och den funkar precis lika bra! Tack för tipset om Humlekrus.se

Kommentarer inaktiverade.