Ta vara på grödornas blast!

En härligt grön sallad som verkligen är grön, på alla sätt 😉 Rätten är lite halvt Raw men i alla fall Vegan och man kan bara byta ut bönorna och ärtorna mot råa varianter om man vill..

Ceasarinspiration

Ceasarinspiration (2 pers)
Ceasardressing
1 dl Raw Sour Cream
1 liten vitlöksklyfta
1 tsk Dijonsenap
1-2 tsk Vinäger
Salt och peppar
ca. 1 msk Vatten

Häll upp sourcream i en liten skål, pressa i vitlöksklyftan och blanda i resten av ingredienserna. Mängden vinäger beror lite på hur sur din sour cream känns, så ta 1 tsk till att börja med. Mängden vatten beror på hur tunn du vill ha såsen men den ska inte vara jättetjock. Har du ingen sour cream färdig kan du göra en snabbt på en näve nötter men tänk då på att den behöver stå och tjockna en stund. Smaka dig fram.

I salladen
2 liter Salladsblad
1 dl Gröna Sojabönor (Edamame)
2 dl Gröna Ärtor
2 Salladslökar
2 Avocado
1/2 knippa persilja (ca. 0,5 dl hackad)

Bryt salladen i mindre bitar, ta gärna flera olika sorter. Tina sojabönorna och ärtorna om du använder frusna. Om du väljer enbart Raw mat så kan du byta ut dem mot färska ärtor, eventuellt ärtskidor/sockerärter. Strimla löken och skiva avocadon. Hacka persiljan och blanda allt utom avocado i en jättestor skål. Häll över dressingen och rör runt med händerna så dressingen kommer på alla salladsblad. Lägg upp på tallrikar och lägg avocado över. Strö sist över med persilja.

Raw/Vegan Ceasarinspiration

Självklart kan du slänga i mer färg om du vill men jag tyckte den skulle vara helgrön, så fräscht och härligt! Jag hade också strimlad färsk vitlök i min sallad men det blev lite väl mycket vitlökssmak även för mig, så den är inte med i receptet. Men jag vill ändå visa så fin den är. Jag får ju ekologiska grönsaksleveranser från Solmarka Gård varje vecka och nu är lådorna verkligen roliga. 🙂 i varje låda brukar de skicka med en hel färsk vitlök som är ungefär tre gånger så stor som min i trädgårdslandet. Jättegod!! Bladen är milda och goda och passar i en sallad, på frukostmackan eller i pastan med lite olivolja. De går också bra att strimla och frysa in.

Nyskördad pinfärsk vitlök från Solmarka Gård

På tal om att frysa in, nu väller vitaminerna upp ur jorden och jag tar vara på så mycket jag kan. Varje vecka får jag rödbetor med blast, betorna ångkokar jag eller äter råa som de är, blad och stjälkar strimlar jag och förväller snabbt och fryser in i portionsförpackningar och använder ungefär som spenat. Rödbetsblasten är nästan ännu godare. Morotsblasten brukar jag göra smoothies av och samma sak med kålrabbibladen, broccolibladen och blomkålsbladen om jag inte bara strimlar dem och fräser snabbt med lite vitlök och serverar med pasta, örtkryddad olivolja, salt och peppar. MmmMm så gott 🙂

 

Här förväller jag spenat. Fyll en kastrull med vatten, koka upp, placera en sil som passar i grytan och lägg spenat/rödbetsblast/mangold eller vad du nu ska förvälla. Lägg på lock så det kokar upp så snabbt som möjligt igen. Koka ett par minuter tills bladen mjuknat…. (använder förresten samma utrustning när jag ångkokar, men då tar jag bara lite vatten på botten och låter locket stanna på tills grönsakerna är kokta av ångan – inte för länge, ju längre koktid desto fler vitaminer går förlorade!) 

… ta silen från kastrullen och sänk ner den i ett vattenbad med kallt vatten. Detta gör att du bevarar så mycket vitaminer och mineraler som möjligt. Ta upp och låt vattnet rinna av och frys in …

.. Jag fryser in i portioner i en muffinsform av silicon, Portionerna är då lätta att ta loss och frysa in i en burk.. Här har jag förvällt rödbetsstjälkar för sig, de är mjälla och goda och passar i nästan allt. En paj kanske? Denna använder jag också när jag fryser in frukt som börjar bli övermogen, som jag sedan använder till smoothies och glass.

Ekologisk grönsakslåda från Solmarka Gård. Love it!

2 reaktion på “Ta vara på grödornas blast!

    • Hej Frida,
      Ja, hela plantan ska vara ätbar! Italienarna använder bladen ungefär som spenat men det har jag aldrig själv gjort, men det kanske är dags i år! Blommorna vet jag att min syster brukar fritera och äta men det har jag aldrig heller testat.

Kommentarer inaktiverade.