Powerbars, Kristallsjuka och Aroniabär!

Första riktiga tentan avklarad och jag har ingen aning hur det gått! Alla verkade osäkra när de kom ut så jag var inte ensam om att tvivla på min förmåga, men nu är det bara att vänta. När vi väntade ut de sista som skulle med hem så hann jag plocka en kasse Aroniabär som växte runt högskolans parkering. Nu ligger de i frysen :). Innan jag åkte till Skövde så hade jag tänkt göra powerbars som jag skulle haft med men det hann jag inte, men nu ligger de också i frysen och här kommer receptet..

Energirika Raw Powerbars redo att ta med vart som helst!

Powerbars
120 g Kakaomassa
125 g torkad Mango
25 Dadlar
2 dl groddat och torkat helt Bovete
2 dl Cashewnötter
2 dl Pumpafrön
1 dl Kakaonibs
2 dl torkade Mullbär
2 msk saft från pressad Citron
1 tsk Salt
2 tsk Vaniljpulver
2-3 msk Agavesirap eller Honung beroende på hur söta man vill ha dem. Kan också uteslutas helt.

Blötlägg dadlar om de är torra och mango i minst två timmar (gärna längre), häll av blötläggningsvattnet. Mal cashewnötterna. Smält kakaomassan i vattenbad. Mixa mango, dadlar, bovete, pumpafrön, salt, vaniljpulver och citronsaft i en matberedare. Tillsätt de malda caschewnötterna, agavesirap och den smälta kakaomassan. Mixa till en smet. Häll över smeten i en bunke och rör i kakaonibs och mullbär. Fördela massan i en fyrkantig form klädd med plastfolie och ställ in i kylen. När kakan stelnat kan du skära upp lagom stora ”bars” som du vill ha dem. Håller i kyl 4-5 dagar så frys in de du inte äter upp, så har du alltid extra energi när du behöver den 🙂

Aroniabär, visste inte att de fanns tills för några veckor sedan. Det gulliga paret vi bor hos när vi är i Skövde hade plockat flera kassar första gången vi var uppe. Johanna brukade ta med en påse till skolan och berättade om hur oerhört nyttiga de var. När jag smakade dem var det ungefär som att få surt, bittert damm i munnen men efter några stycken vande smaklökarna sig och de är faktiskt riktigt goda! Aronia är en buske som ofta växer i offentliga planteringar eftersom de är både vackra och lättskötta men vem visste att de är rena vitaminbomberna? De innehåller gott om antidoxiranter, C, A, E-vitamin, B2, järn och jod. Livsmedelsverket får nog uppdatera sig lite för de skriver att de endast äts processade vilket inte är sant. Jag och flera med mig äter dem rå. De är goda till frukostmüslin tillsammans med en söt banan eller en söt mango.

Härliga Aroniabär redo för frysen!

Uppstammad Aroniabuske. Bonden har planterat några stycken som en Alle upp mot husen som har riktigt fina höstfärger nu!

Söndag morgon vaknade jag upp och trodde jag hade fått hjärnblödning eller något åt det hållet – på riktigt! Vände på huvudet och tänkte stiga upp när plötsligt hela rummet började snurra som en karusell och ett rejält illamående sköljde över mig. När rummet ”stannat” och jag hämtat andan försökte jag vända mig igen men då hände det igen! Jag höll mig krampaktigt fast i sängen med kallsvetten sipprande och hjärtat slog som jag vet inte vad. Vad händer??? Fick tag på telefonen och försökte ringa och väcka Mimmi som låg i sitt rum men hon sov så gott. Efter en dryg timma lyckades jag glida ner kroppen på golvet utan att få ett anfall. Lite förvånad satt jag där och hasade mig till slut ut till köket. Där vågade jag mig på att resa mig upp. Det gick bra.

Ringde sjukvårdsupplysningen i tron att jag nästan höll på att dö, nästan i alla fall.. Där fick jag olika förklaringar till vad det kunde vara och att det förmodligen var stenar som lossnat i en av örongångarna och slog balanssinnet helt ur spel. Hon sa att jag skulle ringa hälsovården när de öppnat, men det gjorde jag inte för de där värsta anfallen kom inte igen..förrän nästa morgon! Samma visa igen – HEMSKT!! Men nu blev jag inte lika rädd. Ringde vårdcentralen och fick en tid senare samma dag. Läkaren konstaterade att det var lösa kristaller (nej inga skruvar) i vänster öra och han ville fixa det genom att vrida huvudet och kroppen i ett speciellt mönster. EN HEMSK UPPLEVELSE!!! Det finns flera webbsidor som skriver om Kristallsjukan och där kan man läsa mer, det är tydligen ganska vanligt bland kvinnor över 40. Hade ingen aning…

En väldigt bra beskrivning av hur det känns när attackerna kommer. Inte alls trevligt!!

Det försvann inte helt efter läkarbesöket men nu vet jag att jag ska hålla huvudet stilla och så länge jag gör det så slipper jag de värsta anfallen, nu är jag bara sådär allmänt yr och igår och idag har jag kunnat sitta korta stunder vid datorn och jobba. Har fortfarande svårt för att läsa, när jag fokuserar för mycket på något så börjar det snurra, så skolarbetet halkar efter. Läkaren sa att jag skulle sova med huvudet högt och absolut inte ligga på sidan under några omständigheter så nu kan jag bara sova på rygg och jag kan inte ens yoga 🙁 Inte köra bil heller för den delen.. suck. Tur att bonden och hans familj och Mimmi hjälper, annars hade det blivit lite problem. Har läst om sjukdomen på nätet och det verkar som om yrseln kan sitta i allt från några dagar till månader! Hoppas mitt försvinner fort som attan..

Har funderat på att göra en kristallhealing men har inte kunnat leta upp stenarna i lådan för då måste jag luta huvudet och det vill jag inte. Måste också ta mig en rejäl funderare innan jag gör en behandling, så jag inte sätter igång en process som gör det ännu värre! Om jag gör en kristallbehandling på mig själv så berättar jag om det nästa gång, tills dess får ni ge er ut och plocka Aroniabär!!

2 reaktion på “Powerbars, Kristallsjuka och Aroniabär!

  1. För några år sedan var jag galen i smoothies gjorda endast på banan, vatten och aronia! Jag öste i en näve frusna aroniabär i mixern. Bitterämnena försvinner (nja, inte helt kanske) först när frosten varit framme några dygn. Men man kan plocka dem innan frosten och frysa ner dem själv innan man äter. Om du har ätit dem ofrysta som de är, Gitte, är jag mycket imponerad. Inte ens fåglarna gör det! 😉

    • Du är för rolig Camilla!! Jovisst åt jag dem innan frosten slog in och jag tycker inte att skillnaden är sådär speciellt stor, men jag har märkt att varken fåglar eller andra insekter äter, fast ju fler jag äter av dem ju godare tycker jag de blir! Och så de ju nyttiga, lättplockade och alldeles gratis 🙂

Kommentarer inaktiverade.