Spindelfritt!!

Ibland är det bra att ha slut på nötter för då blir man kreativ 🙂 Ville ha pålägg till mina bröd och tog solrosfrön istället för nötter som jag brukar, det blev så bra att det nog blir en bas på solrosfrön från och med nu! Eller varför inte pumpafrön? Sesamfrön?? Pastejen kan du också använda som dip om du gör den lite lösare (kanske med ½ tomat extra eller en bit gurka?) eller som fyllning i exempelvis champinjonhattar eller coctailtomater eller i zucchinirulader eller… jaaa.. låt fantasin flöda!

Zucchinibröd med Solrospastej och finhackad egenodlad Pimentes de Padron och coctailtomater. Enkelt och gott!

Nötfri Solrospastej Ca 2 dl.
1 dl Solrosfrön
1 Tomat
0,5 tsk Salt
2 msk hackad Persilja
2 tsk Äppelcidervinäger
1 msk Näringsjäst (kan uteslutas)
Några drag med pepparkvarnen (gärna Five Peppers)

Mal helst solrosfröna till mjöl först om du kan. Mixa sedan alla ingredienser till en pastej, tillsätt lite vatten om du måste. Ställ undan en halvtimma tills den tjocknat. Jag har inte testat men jag skulle tro att den håller en vecka i kylskåp.

Spindlar… gillar inte dem..alls.. att bo på Boholmarna var rena drömmen förutom spindlarna som blev en mardröm. Vet inte om det är det bräckta vattnet för i Kalmar dignar det verkligen med spindlar, de där stora vackra men läskiga hjulspindlarna, speciellt vid vattnet. Det gör det inte på västkusten, så något måste det vara. När jag flyttade bort en bit från havet så blev det en annan typ av spindlar, bl.a. de där stora husspindlarna. Föredrar nog hjulspindlarna framför husspindlar för korsspindlarna sitter i sitt nät och dem vet man var man har men husspindlarna dyker upp när man minst anar det. Dessutom HOPPAR de när de känner sig hotade och kan landa lite varstans!!! Jag hade alldeles för många husspindlar i huset när jag flyttade in på gården, flera om dagen och det är för många för mig!

Blev tipsad om en elektronisk spindelskrämma som ger ifrån sig en serie olika ljud som gör att spindlarna känner fara och helt sonika undviker området. Ekologiskt och giftfritt så det smäller om det 🙂 Jag köpte en på Skadedjursbekämpning.nu för att testa (supersnabb leverans), det är nu fyra veckor sedan och jag har inte sett en enda av de stora sedan dess, inte de mellanstora heller, förutom en enda häromdagen men jag tror att den kom in med veden, och några få av de små (de kanske hör illa?). Min slutsats är att den verkligen funkar! Trodde inte det om jag ska vara helt ärlig..
Vissa ljud hör man men inte alla men tänk bara på att marsvin och smågnagare inte heller gillar ljudet!! Katter och hundar går bra, de bryr sig inte.

JIPPIE!! Spindelfritt med spindelskrämmaren från Skadedjursbekämpning.nu

Det enda jag inte gillar med den är att den blinkar så förbannat!! Som en blå siren! omöjlig att ha i ett rum där man vistas eftersom ljuset är ganska starkt. Varför i hela friden gör man en så fantastisk produkt som man förstör med en blåblinkande siren?! Varför blinka alls??De har nog inte testat den hemma. Just nu har jag den i köket eftersom det ligger ganska centralt och öppet i huset. Hade tänkt köpa en till sovrummet också men det blir en annan modell som inte blinkar, har hittat en från Trendprodukter.se som jag ska beställa, den verkar bra. Då kan jag ha sovrumsdörren stängd och slippa den blåblinkande lampan från köket 🙂

Har sett att det finns en mindre och billigare variant också för runt 159 kr men den har fått dåligt omdöme för att den låter för mycket och att folk störs av den, så den går bort.
Den blåa lampan till trots så måste jag säga att jag är supernöjd med mitt köp! Numera kan jag lugnt slappna av i soffan, även om jag fortfarande har lite svårt att slappna av när jag släckt lampan och ska sova, men det går över!

Måste tipsa lite till. Var på IKEA som hade bullat upp med de där kråkrisfiltarna för löjliga 10:-/st de är ju så billiga att man nästan bara måste hitta något att använda dem till. Jag funderade en stund på om jag skulle byta ut Doris (kattens) filtar men det känns onödigt men så slog det mig att om jag klipper hål för halsen så kan jag trä den över huvudet som en poncho!Jag småfryser alltid på morgonen innan spisen börjat värma så sagt och gjort och resultatet blev så bra att jag tror jag gör några till.. till när det kommer gäster? 🙂

Poncho av IKEAs filt Kråkris för 10 kr. Jag vek den dubbel men lät den vara lite längre på baksidan. Vek den igen och klippte av en remsa på ca. 20 cm där jag hade vikt den. Sedan klippte jag ett hack rakt ner i mitten på framsidan av halsöppningen, så öppningen blev som ett ”T” sett framifrån. Klipp hellre för lite än för mycket. Min blev jättebra och ponchon är numera det första jag slänger på mig på morgonen!

Här ser du hur jag klippt. Mitten hittar du om du bara viker tyget.

Och så har jag ett tips till. Jag har inte haft kamin förut, bara kakelugn och öppen spis men nu märkte jag att glaset på kaminen blir så himla sotigt – jättefort!! Vet inte om det är jag som eldar fel men först försökte jag torka bort det med en trasa men det gick inte alls så efter lite googlande så testade jag att knyckla ihop tidningspapper som jag blötte och doppade i aska, och se – det funkade hur bra som helst! Bara att gnugga bort, Miljövänligare än så blir det inte!

Putsat på vänstra sidan men inte på högra och det gick verkligen lätt som en plätt!

Så nu ser man eldens härliga flammor igen 🙂

Fredag blir det tenta i Folkhälsovetenskap i Skövde. Lite nervös för det är den första riktiga vi har så snälla, håll tummarna!! Och förresten, har du lagt märke till den gröna räknaren i högerspalten på bloggen, där alla länkarna ligger. Jag har en väninna som jag känt sedan barndomen som nu bor i Umeå, Camilla. Det var faktiskt Camilla som fick mig nyfiken på Raw Food, annars vet jag inte om jag upptäckt det. Så tack Camilla :). Nu var det inte det jag skulle berätta. Hon lade ut en länk till ett videoklipp från Robert Sharma som tipsade om att man skulle stiga upp kl. 5 varje morgon och motiverade varför i How to wake up early. Jag har länge tänkt på detta, att stiga upp tidigt. Det är ganska vedertaget i meditationssammanhang och den Vipassana jag ska till över nyår har ett dagsschema som säger 04:00 på morgonen. Denna kille sa att det tar 66 dagar att skapa en ny vana så det är vad jag håller på med nu och jag måste säga –  mitt liv ha fått en helt ny mening.

Kan inte helt förklara vad det är för jag är inte vaken längre eller så men mentalt disponerar jag dagen på ett helt annat sätt och känner att jag hinner med hur mycket som helst utan att anstränga mig. Helt fantastiskt hur så lite kan göra så mycket. Jag stiger alltså numera upp kl. 04:00 varje morgon och det första jag gör är att tända i kaminen, sedan tar jag med mig ett stearinljus in i rummet där jag yogar lite planlöst i 15-30 minuter. Efter det dricker jag lite citronvatten och sedan sätter jag mig och mediterar framför kaminen i 20 minuter. Jag brukar inte förespråka att ställa klockan när man mediterar men här på morgonen blir jag stressad och rastlös om jag inte gör det. Sedan gör jag en kopp te och sätter mig med penna och ett block och skriver ner mina tankar och planering om dagen och framtiden. Sedan gör jag frukost och tar en snabb promenad på minst 30 minuter när solen gått upp och sedan är dagen igång. Det är motigt att stiga upp när klockan ringer och det är motigt att komma igång med yogan men efter fem minuter så känns det bara såååå skönt!! Jag har definitivt skaffat mig en ny vana, redan efter 5 dagar 🙂