Storstädning och Raw Apelsinchokladkaka

Idag har jag stått i köket hela förmiddagen. Det var inte meningen för jag tänkte bara göra en kaka jag varit sugen på ett tag nu, en riktigt mastig chokladkaka med smak av apelsin och den blev precis sådär god som jag hoppats! När jag gjort den kom Gabi och då blev det en snickerskaka och lite fudge av resterna från chokladkakan! Grejen med Raw Food kakor är att de blir SÅ mäktiga så man orkar bara en liten bit men det är ju bra, håller jag dem bara gömda från Mimmi så räcker de länge 😉
Receptet idag är ett av recepten från Russell James som jag sneglat på länge. Jag har här   ”översatt” det till svenska mått och justerat ingredienserna lite som jag tycker. Vill du ha Russells recept hittar du det här. Min blev inte lika snygg som hans men ändå…

På bilden ser du raw apelsinchokladkaka till höger,raw snickerskaka längst bak och mina receptlösa fudge längst fram. Tyvärr blev botten lite torr på chokladkakan men den blev ändå SÅ fyllig och fantastiskt god!! Klicka på bilden så kommer du till snickerskakan.

Raw mäktig Apelsinchokladkaka

Botten
1,5 dl Carobpulver
0,5 dl Kakaopulver
2,5 dl Mandel
10 Dadlar
4 msk smält Kokosolja
2 tsk Vaniljpulver
2 tsk Kanel
En nypa Salt
Ev. lite vatten

Kör alla ingredienser i matberedare till en sammanhängande deg. Är kokosoljan fast smälter du den i vattenbad innan. Tillsätt vatten så degen inte blir för torr (som min blev på bilden) Tryck ut degen i en fyrkantig form ca. 22×22 cm som du klätt med folie innan så kakan blir lätt att ta ur när den stelnat.

Marmorering (halva satsen räcker egentligen)
2,5 dl Cashewnötter
2 msk Agavesirap
4 msk smält Kokosolja
5 msk smält Kakaosmör
2 msk Citronsaft från pressad citron
ca. 1 dl Vatten

Smält kokosolja och kakaosmör i vattenbad. Mixa alla ingredienser till en slät smet. Har du ingen bra mixer så mal nötterna till mjöl innan. Häll upp på en flaska med smal pipa och ställ åt sidan medan du gör fyllningen.

Fyllning
5 dl Cashewnötter
2,5 dl Apelsinjuice från pressade apelsiner
1,5 msk Apelsinzest
5 dl Kakaopulver
4 dl smält Kakaosmör
2 msk Vaniljpulver
2,5 dl Agavesirap

Smält kakaosmöret i vattenbad. Mixa alla ingredienser till en slät smet. Mal nötterna till mjöl innan om din mixer inte är så bra, så blir smeten slätare. Häll fyllningen över botten och jämna till lagret.
Gör små ränder av marmoreringen och dra tvärs över med en tandpetare. Ställ in i kyl att stelna ett par timmar innan du skär upp kakan.

Vackert och gott!

Jag fick en massa av marmoreringen över, så förmodligen räcker det om du gör halva satsen men jag tillsatte istället lite mer kakaosmör eftersom jag smält för mycket och lite mer agavesirap, lite salt och lite lucumapulver. Detta lät jag stelna och skar upp till himmelska små fudgebitar! Gabi gillade dem så mycket att hon snodde hela burken, nåja.. nästan i alla fall 🙂 Men ja, det blev goda men det finns tyvärr inget recept.

Det händer mycket just nu! Gabi har kommit hem från Schweiz och vänt upp och ner på hela herrgården. Jag trodde jag hade svårt att sitta stilla men jag måste tillstå att jag definitivt mött min överman. Hon har energi så det räcker för fem personer och spiller verkligen INGEN tid. Det finns inget ”jag gör det imorgon” man hinner knappt prata klart innan hon fixat det själv eller ringt någon!! Härligt är det i alla fall och vi smider MÅNGA planer 🙂 Längtar längtar..

Underbara frukostplatsen!

Eller här…

Vi har fixat uteplatsen och det är helt fantastiskt underbart att sätta sig där med morgonsmoothisen! Här finns också mängder med ”ogräs” som jag kan ha i de gröna smoodisarna. Kryddlanden har jag satt tänderna i och rensat alltihop, är lite tveksam på om allt överlevt den kalla våren men gräslöken växer så det knakar och persilja, mejram, salvia och myntan har överlevt men jag vet inte med rosmarinen, timjan och lavendeln..men vi får se..

Gräslök och rabarber finns det gott om i alla fall, bakom skymtar mejram eller om det är oregano, jag minns inte..

Och en massa persilja och mynta!

8 reaktion på “Storstädning och Raw Apelsinchokladkaka

 1. Men vad härligt det ser ut….och underbart att kunna odla lite själv!

  En fråga…du bakar inte och säljer så man kan få köpa? Jag har väldigt svårt med mina sjukdomar att använda mina händer…därför jag undrar!

  Hoppas du får en skön höst//M-M

 2. Hej!
  Tack för dina fina recept! Jag gjorde den här kakan precis, men halverade fyllningen (hade inte så mkt kakaosmör hemma). Fantastiskt god!

 3. Hej,
  Chokladapelsinkakan lät visserligen god men jag undrar om det går att få recept på snickerskakan istället. Den skulle jag vilja göra. Tack för en jättebra och inspirerande blogg.
  Hälsningar Kristin i Göteborg

 4. Vilken kaka! Ser hur god ut som helst. Älskar råa kakor för att dem dels är så nyttiga i sig och man enkelt kan byta ut en måltid för dem om andan faller in och eftersom dem är så mäktiga brukar dem hålla sig länge. Win-win! Fin uteplats också 🙂

  • Tack Katrin! Det är det som är så bra med raw kakor, man behöver inte ha dåligt samvete! Fin blogg ni har, den ska jag kolla in 🙂
   Kram Gitte

Kommentarer inaktiverade.