Heta Veganburgare och Nick Vujicic

Detta recept är vegan men inte raw. Du kan göra det raw om du låter bli att steka löken och bara torkar burgarna så ytan torkar. Torka inte för länge bara, de ska vara saftiga inuti.

Het veganburgare på hamburgerbröd med raw dressing, HETT men GOTT

Heta Veganburgare (4 st)
5 dl Morotspulp
1 finhackad Gul lök
1 pressad Vitlöksklyfta
0,5-1 msk Chipotle Chili
1 msk Tamari
2 msk malda Linfrö
0,5 msk Lökpulver
1 tsk Vitlökspulver
1 tsk Salt
Kokosolja till stekning

Morotspulp är fibrerna som blir över när du gjort morotsjuice i en råsaftcentrifug. Har du ingen råsaftcentrifug kan du riva morötterna fint, hälla över saltet och låta stå ett par timmar för att sedan pressa ur så mycket vätska som möjligt.
Fräs lök och vitlök i kokosoljan. Blanda ner det i morotspulpen. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ordentligt. Forma 4 burgare och låt vila en stund i kyl. Stek burgarna i kokosolja tills de är gyllene och servera med en raw dressing i hamburgerbröd eller i salladsblad om du inte vill äta bröd.

Dressingen gör jag på lite raw sour cream som jag mixat med lite senap (eller senapspulver), ett par dadlar, citronsaft, salt, peppar och ett par matskedar näringsjäst. Gör inte såsen för stark eftersom burgarna är ganska ”heta”.
Till burgarna serverar jag Isbergssallad, några lökringar, tomatskivor och hackad saltgurka.

Förra helgen tillbringade jag hos min syster i Danmark och som vanligt pratade vi typ 95% av tiden 🙂 En av alla träffade var hennes väninna som är NLP-terapeut och självklart bytte vi behandlingar. Jag fick en NLP behandling och Charlotte fick en Kristallbehandling. Jag visste nog lika lite om hennes behandlingsform som hon om min och efter en behandling blev jag verkligen nyfiken!

Det började med att hon ställde en massa frågor för att ringa in vad hon skulle koncentrera sig på under sessionen. Det blev allt från jobb till spindlar.. Sedan fick jag lägga mig och hon guidade ner mig i en lätt hypnos. Under hypnosen ställde hon en massa frågor, guidade mig igenom saker och bad mig svara i siffror och annat. Eftersom jag är van mediterare så kom bilderna snabbt och lustigt nog var jag ibland före henne hur nu det gick till eftersom jag inte visste vad hon skulle fråga! Men så är det ju, sinnet ligger före.. Tydligt var att jag skulle hålla på med hälsofrågor och det är ju dit jag är på väg.

I måndags var jag på ett inspirerande event med Nick Vujicic. Många tror att det är ett slags freakshow bara för att han varken har armar eller ben, men så är det absolut inte. Han är en stark kille som har funnit sin väg trots gravt handikapp. Saken är att under kvällen så glömde man helt bort hans handikapp och ett par saker som blev väldigt konkreta för mig var när han berättade att han tänkt:
– Om jag bara hade armar och ben, då skulle jag vara lycklig! Sedan tittade han ut i publiken och frågade om vi var lyckliga?
Då skämdes jag nästan. Det är exakt så jag tänker.. Om jag bara…. Dååå skulle allt bli bra.

En annan sak som blev väldigt konkret var hur han beskrev sitt liv från där han var mentalt (djupt deprimerad) till där han var idag (framgångsrik, gift med sitt livs kärlek och nybliven pappa). Han hade satt upp ett MÅL. Ett mål för vad han ville. I hans fall var det att bli talare. Med detta mål i siktet oavsett vad som hände så visste han vägen.
Han jämförde det med en fotbollsspelare som ska slå bollen i mål.
– Ser du inte ditt mål, hur ska du då veta vart du ska  skicka bollen?
Vet inte varför men det blev så himla konkret för mig när den där lilla mannen stod där framme på scen och sa det. SÅ RÄTT. Han sa åt oss att sätta oss och skriva ner våra mål på ett papper och att skriva upp delmål på vägen för att nå dit. Ett slitet uttryck, jag vet, men fullkomligt rätt! På vägen hem i tåget läste jag en tidning vi fick där som handlade om samma sak. Det roliga är att jag håller på med en meditation som handlar om just hur man når sitt mål, och som jag kommer släppa på CD när musiken är klar.

Hittade ingen bra video där Nick talar så här kommer hans trailer: