Raw Macadamiaost

Tusan..har slarvat bort min kamera i flytten. Det roliga är att jag lagt den på ett jättesmart ställe just för att den INTE skulle komma bort, så mycket minns jag, men det var så smart att jag inte hittar den.. Tur att Mimmi har sin Iphone för recept är inte kul utan bild. Den dyker nog upp snart.. ska bara bli ”på god fot” med hustomten här så jag kan be honom hjälpa mig..
Har inte gjort så mycket Raw Food nu men jag har en gammal ost på lager 😉 Jo, en macadamianötost som jag torkat i ugn för att få en fin yta. Den kan lagras i veckor (säkert månader men det har jag inte testat) om man förvarar den rätt.

Raw Macadamiaost som torkats lite för att få en skyddande hinna.

Raw Nötost (basrecept)
5 dl Macadamianötter (eller andra nötter)
2,5 dl Vatten
1 tsk Probiotika

Blötlägg nötterna i minst 4 timmar, gärna längre. Häll bort blötläggningsvattnet och skölj dem. Mixa nötterna med vatten och probiotika så slätt som du kan få det. Häll över massan i en ostduk eller liknande (kökshandduk eller nötpåse går också bra) och lägg den i ett durkslag. Stäng duken så massan inte rinner ut. Ställ något tungt över så vätskan sakta pressas ut – men inte så tungt att massan trycks ut! Jag brukar fylla en glasburk med vatten som tyngd. Låt nu detta stå framme i rumstemperatur i 24-48 timmar för kultivering. När osten kultiverats tar du ut den ur duken och lägger den i en skål. Det är nu du smaksätter din ost.

Detta är alltså basreceptet till alla mina ostar.

Till min Macadamiaost har jag tillsatt:
1 tsk Salt
2 tsk Näringsjäst
1 tsk Citronjuice från pressad citron.

Arbeta in ingredienserna och forma en rund ost. Torka osten på båda sidor i torkugn eller vanlig ugn på max 50 grader med luckan på glänt tills ytan torkat. Vira in osten i ostpapper eller bakplåtspapper och låt mogna i sval/kyl. Där håller den sig i veckor och månader sägs det men det har jag inte testat än. jag har läst att ostarna ”mognar” och blir mer smakrika när de fått ligga ett tag så det kan vara värt att testa.

Vill du så kan du också smaksätta ostarna med örter eller olika kryddor, tänk då bara på att då håller de inte lika länge.


Probiotika är ett pulver med bakterier som behövs för att kunna göra ost. Det är helt vegan och säljs både i pulverform och i kapslar. Jag köper mitt i pulverform i hälsokostbutikerna, det är mycket billigare än kapslarna.

Probiotika i pulverform, finns säkert en mängd märken men det är denna jag använder. Kostar runt 245 kr och räcker väldigt länge!

13 reaktion på “Raw Macadamiaost

 1. Detta ska jag helt klart testa! Vet du hur mycket 1 tsk av din probiotika är om man ersätter den med probiotikakapslar?

  • Hej Emelie, 1 tsk är 5 ml och jag kan tänka mig att varje kapsel kanske innehåller 1 ml men det är nog bäst om du kollar när du öppnar kapslarna.

   • Tusen tack! Tänkte göra yoghurt också och i det receptet behövs det kapslar. Beställer den probiotikan du har då det var bättre innehåll än i kapslarna.

 2. åh vad roligt! Detta ska jag absolut prova, sa just häromdagen att jag aldrig skulle kunna vara 100% raw eftersom att jag tycker alldeles för mycket om ost, men nu kanske det problemet är löst 🙂

  • Härligt! Fast man måste inte vara hundra raw tycker jag, men osten är väldigt god 🙂

 3. Å så spännande! Påminner det om vanlig ost eller hur kan du beskriva smaken? Kram från en nybörjare

  • Hej Maria, De påminner om en mix av ost och färskost och konsistensen är lite grynigare beroende på hur bra mixer du har och hur länge du mixar nötterna. Man kan smaksätta dem lite hur man vill och få en fastare eller lösare konsistens också genom att justera vätskemängden.
   Kram Gitte

 4. Det lät jättespännande med osten! Och inte alls så komplicerat som jag har inbillat mig att det skulle vara… Tack för tipset och lycka till med att hitta kameran.

  • Tack! Det är superenkelt och jättegott! Kameran hittades ett par dagar senare så nu kan jag ta kort igen 🙂

 5. Var köper du råa macadamianötter och till vilket pris? Jag har bara sett rostade…

Kommentarer inaktiverade.