Energiklippning och Raw Banantårta

I helgen gjorde jag en mäktig banantårta som blev misslyckad – trodde jag. Tanken var att den skulle bli spritsad och vacker men jag hade för mycket vatten i nötgrädden och allt började rinna när jag spritsade så jag ställde snabbt in den i frysen och se – den var faktiskt ännu godare halvtinad!! Så här kommer receptet. Här har jag minskat på vätskan så den ska kunna klara sig även utan frys. Tårtan kräver lite pyssel men är sååå värd det och tänk på att den är söt och mycket mäktig så ta inte för stor bit..

Banan(glass)tårta

Banan(glass)tårta
Botten
2,5 dl Macadamianötter
2,5 dl Kokosflingor
1,5 dl Groddat och torkat Bovete
10 Dadlar
Knapt 1 tsk Himalayasalt

Blötlägg dadlarna i några timmar om du använder helt torkade. Mixa alla ingredienser i en matberedare till en klibbig massa. Tillsätt lite vatten om massan är för torr. Tryck ut massan i en plastklädd form med löstagbar botten. (ca. 20 cm) Ju större formen är, ju plattare blir tårtan.

Bananlager
4-5 Bananer
Skiva bananerna i 5 mm skivor.

Carobfyllning
2,5 dl Hasselnötter
1,5 msk Kokosolja
2 msk Carob
1 msk Kakaopulver
1,5 msk Honung
1 tsk Vaniljpulver
0,5 tsk Himalayasalt
1 banan
Ca. 1 dl Vatten

Blötlägg dadlarna i några timmar om du använder helt torkade. Mal nötterna till mjöl. Smält kokosoljan i vattenbad och mixa alla ingredienser till en slät creme. Bred ut carobfyllningen över bottenlagret och fördela 1/3 av de skivade bananerna ovanpå.

Vaniljfyllning
2,5 dl Cashewnötter
10 Dadlar
Ca. 1,5 dl Vatten
4 msk Kokosolja
1 tsk Vanilj
1 Banan

Blötlägg dadlarna i några timmar om du använder helt torkade. Mal nötterna till mjöl. Smält kokosoljan i vattenbad och mixa alla ingredienser till en slät creme. Bred ut hälften av vaniljfyllningen över bananlagret och fördela 1/3 av de skivade bananerna ovanpå. Bred ut andra halvan av vaniljfyllningen och fördela resten av bananerna ovanpå. Ställ in tårtan i kyl  minst 4 timmar.

Topping
4 dl Cashewnötter
3 msk Agavesirap
2 krm Himalayasalt
1 tsk Vaniljpulver
4 msk Kokosolja
Ca. 1 dl Vatten

Mal nötterna till mjöl. Smält kokosoljan i vattenbad. Mixa alla ingredienser i en mixer till en slät konsistens. Häll upp toppingen i en spritspåse och ställ undan i kyl minst 4 timmar.

Crumbling
1 dl Macadamianötter
1 dl stora Kokosflagor
1 msk Honung
0,5 tsk Himalayasalt

Blanda alla ingredienser i en matberedare och mixa en liten stund tills du fått honung på allt. Smulorna ska vara ganska stora.
Ta ut tårtan när den stelnat och ta bort formen. Spritsa toppingen på sidorna och över tårtan. Smula crumblingen överst och servera! Blir det bitar över går de jättebra att frysa. Har du valt att frysa tårtan så ska den tina ungefär en timma innan servering. Detta är en tårta som barnen kommer älska!! Kolla så alla tål nötterna bara. Hasselnötterna kan bytas ut mot mandel men de andra nötterna bör helst inte bytas ut.

För ett par veckor sedan var jag på något jag aldrig testat förut – Jag fick en energiklippning hos Monicas Andrum! Vi var hos Monica när vi var på Ljusceremoni med Zoë och jag bestämde mig för att prova så jag åkte över till Öland en isig lördagsmorgon. Hos Monica var det ljus tända överallt och härlig lugn musik. Det var inga andra där så det var helt underbart lugnt!! Först frågade hon hur jag ville ha håret och vi gick igenom det lite, sedan förklarade hon att hon skulle börja med skalp/nack/axlar massage och sedan avsluta med klippningen. Jag skulle bara sitta stilla och njuta, inget annat. No problem tänkte jag och hamnade snart i djup meditation. Detta var nog en av mitt livs skönaste stunder!! Två timmar senare var hon klar och jag kände mig helt omtumlad. Hon berättade att hon medan hon masserat sett ett par bud till mig; skata och ljung. Budskapet från skatan är att Skatan kommer som en bekräftelse på att skönhet kommer att infinna sig i mitt liv igen. och Ljungen säger att jag inte är ensam samt varslar om död. Jag tolkar döden som slutet på en period i mitt liv och att en ny bättre ska börja. Så tack Skatan, tack Ljungen och tack Monica 🙂

Kanske är det Base Jump jag ska testa?? Eller kanske är det därför ljungen varslar om död???? Det lär ju vara en ytterst farlig sport men viss blir man sugen? Kolla denna video med Jeb Corliss, filmad med tre välplacerade GoPro kameror, som Pelle på Outnorth visade mig, den är såååå härlig!!

6 reaktion på “Energiklippning och Raw Banantårta

  1. Åh, tårtan verkar mumsig! Jag undrar bara, ska det vara dadlar eller inte i carob-fyllningen?

    • Hej Pia,

      Tack! Nej, det behöver inte vara dadlar i den. Bananen och honungen ger tillräcklig sötma.

    • Tack Katrin! Den var så himla fin ända tills allt började rinna så jag fick vara snabb med kameran 🙂

Kommentarer inaktiverade.