Raw Randig Paté med Persiljesås

Hittade en grönsakspaté på veganrecept.se som jag bara var tvungen att se om jag kunde göra i en råvariant. Det kunde jag och den blev fräsch och god med rena smaker!! Jag har använt fibrerna som blir över när man gör juice i en råsaftcentrifug men jag tror att man kan göra patén om man river rotfrukterna fint och sedan hackar sönder dem i matberedare. Det blir mer vätska och den kan du pressa ur i en handduk om du saltar lite innan. Uteslut då örtsaltet i receptet.

Raw randig paté på en ruccolabädd serverad med persiljesås.

Raw Randig Paté (ca.4 portioner)
Morotslager:
4 dl Morotspulpa (från knappt 1 kg morötter)
1 msk Citronjuice
3 tsk Timjan
1 tsk Örtsalt
Palsternacklager:
4 dl Palsternackpulpa (från knappt 800 gram palsternackor)
1 riven Gul lök
½ tsk Citronjuice
1 tsk Rosmarin
½ tsk Örtsalt
Ärtlager:
6 dl Ärter
2 msk Chiafrön (eller linfrön)
2 msk Olivolja
1 tsk Örtsalt
Svartpeppar

Morotslager: Rör ihop alla ingredienser och smaka av. Täck en fyrkantig 1 litersform med lite bakplåtspapper (du behöver inte ta på kortsidorna så klipp till pappret så det passar). Tryck ut morotslagret ordentligt över hela botten.
Palsternacklager: Rör ihop alla ingredienser och smaka av. Tryck ut det över morotslagret.
Ärtlager: Mal chiafröna till mjöl. Mixa allt utom chiafrömjölet i en matberedare till en ganska jämn massa. Smaka av. Rör ner chiafrömjölet i röran med en slev. Arbeta in det ordentligt och tryck ut röran över palsternacklagret. Ställ undan i kyl i minst ett par timmar så chiafröna hinner suga upp vätskan.

Raw Persiljesås (ca. 5 dl)
4 dl Cashewnötter
4 msk Citronjuice
1 Vitlöksklyfta
1 tsk Örtsalt
0,5 dl hackad Persilja
Lite chilipeppar
Peppar
Knappt 1 dl Vatten

Mal nötterna till mjöl och tillsätt allt utom persiljan. Mixa till en slät sås och tillsätt persiljan. Mixa lite till och tillsätt mer vatten om du vill ha såsen rinnigare. Smaka av.
Skiva upp tjocka skivor av patén och servera på en salladsbädd tillsammans med såsen. Patén är lätt att lyfta ur formen tack vare bakplåtspappret och resterna går fint att frysa in.

För en vecka sedan var jag på den årliga hälsokontrollen. Jag hade knappt kommit över influensan men tänkte att det nog inte spelade så stor roll. Alla värden var bra förutom hörseln som är selektiv – skojar bara men jag har bulleskador eftersom jag inte använt hörselskydd när jag silversmidat och det var dumt inser jag nu. Men det har jag haft i några år nu så det visste jag redan. Synen var sämre och jag blev uppfodrad till att skaffa progessiva glasögon eftersom armarna snart inte räcker till.. det var ingen nyhet det heller. Mitt EKG var perfekt och jag hade tappat ytterligare några kilon och midjemåttet hade överraskande nog minskat med hela 9 cm!! Jag kom inte ens ihåg att hon hade mätt midjan förra gången..men det var en glad överraskning 🙂

Vad jag däremot inte blev glad över var när hon ringde om provresultaten. Allt var bra förutom mina blodfetter!? Blodfetterna delas in i två grupper; bra (HDL) och dåliga (LDL) blodfetter. Förra året låg båda två på en lite fel, inte en farlig nivå men ändå. Vi antog då att det var kvarlevor från mitt tidigare leverne och att de skulle ändras till det bättre eftersom jag levde på Raw Food och eftersom jag också precis slutat helt med alkohol. Nu ett år senare låg de goda blodfetterna på samma nivå men de dåliga hade ÖKAT!!!???!?!

Hur i hela friden är det möjligt?? Vi pratade om kosten och om allt möjligt annat som skulle kunna påverka värdena och gick igenom alla mina dåliga vanor. Trots att jag sätter i mig en pizza då och då så var det uteslutet att det orsakats av kosten. Hon trodde att värdena hade påverkats av att jag varit sjuk ett par veckor precis innan och att jag helt enkelt har det i generna. Pappa hade skyhöga värden och åkte in och ut från sjukhus och åt sig själv till slut till döds vid 82 års ålder. Personalen på hemmet där han bodde de sista åren var helt förtvivlade över hans kostvanor. Han gömde kakor överallt och hade mamma till att smuggla in dem. Jag och mina tre syskon var helt överens och bad personalen låta honom hållas och låta honom dö när det var dags. Han ville ha det så, så varför skulle vi tvinga honom till ett liv han inte ville leva bara för att hålla liv i honom några år till när han inte ville det själv? Så fick det bli och ett år senare låg han i graven.

Med detta i minnet bestämde vi (jag och sköterskan) oss för att tro att det förhoppningsvis har sin förklaring och bestämde att jag ska leva som jag brukar och ta nya prover om tre månader för att se om det är genetiskt eller om det kanske var för att jag varit sjuk. Ska bli spännande. Även om jag är rädd att det beror på mitt genetiska arv så hoppas jag att det inte är så, men i så fall är jag glad för den kunskap jag har om kost och då är det bara jag själv som kan påverka det. Mediciner är helt uteslutet, det vägrar jag! Jag får helt enkelt leva på en mer extrem diet i så fall. Uppföljning kommer alltså om tre månader!

8 reaktion på “Raw Randig Paté med Persiljesås

 1. Det ser ju helt fantastiskt läckert ut! Är lite osäker om jag kan äta det, eftersom jag fått gallkramper av gröna ärtor. Men jag älskar gröna ärtor, så det vore nästan värt ett försök? Har varit sugen att testa rawfood länge, men osäker angående barnen. Men är verkligen jätteintresserad nu, och vitaminer kan ju aldrig vara fel.

  • Hej Lisa,
   Ja, visst ser den härlig ut!! Jag älskar också gröna ärtor!! Du kan testa att byta ut dem mot majs eller sparris istället, smakar visserligen inte lika dant men det borde gå bra! Jag fick en del över som jag testade att röra ihop och steka som burgare i kokosoolja, det var också jättegott.
   Kram Gitte

 2. Kanske för mycket nötter… de är mkt cashewsåser här på bloggen tex? En del tycker ju inte alls att cashew skulle vara hälsosamt 🙂

  • Tvivlar starkt på att det kan vara nötterna men jag frågade också om dem men de trodde inte heller det berodde på det. Även om det kanske blir mycket nötter här på bloggen så betyder inte det att man behöver ha nötter i allt, dessutom säger magen ifrån om det blir för mycket. Det märkte jag när jag började äta Raw Food 🙂 Nu vill jag inte göra några ändringar innan vi tar om proverna, annars vet vi ju inte om det bara berodde på att jag varit sjuk.
   Kram Gitte

   • Hej Gitte! Tack igen för dina fina recept! Kul att jag hittade dig på facebooksidan rawfoodmiddagar också! Det är tydligen väldigt komplicerat det här med hur man tolkar kolesterolvärden. Här finns en sida, som visserligen förespråkar LCHF, men det är ändå rätt mkt info och man förstår hur svårt det är att tolka just kolesterolvärden. http://www.kostdoktorn.se/kolesterol/
    Det har ju blivit en stor inkomstkälla för lälkemedelsindustrin att få människor, ofta helt i onödan att äta statiner. Dessa har ju som vi vet också väldigt svåra biverkningar.
    Man kan hitta många sidor på nätet om ”kolesterolmyten” tex http://www.dn.se/debatt/hogt-kolesterol-ar-ofarligt-for-kvinnor-och-friska-man
    och http://stighastrup.dinstudio.se/empty_13.html samt
    http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=14567

    kram Barbro

    • Hej Barbro,
     Vad gullig du är! Har läst några av dem men inte den på DN, den var väldigt intressant. Jag är inte ett dugg orolig över mitt kolestrolvärde, men du vet hur det är med sjukvården.. Jag känner mig ganska säker på att allt är som det ska vara och värdet var inte så högt att de tycker det ska åtgärdas, proverna ska tas om för att jag varit sjuk och det kan ha påverkat dem. Jag har tänkt läsa på lite mer om det och ska se om jag kan göra ett blogginlägg framöver, så tack för länkarna och för kommentarna!!
     Kram Gitte

     • Hej!
      Det är så enkelt att förmedla lite info. Även om just detta inte är någon enkel information att tolka.
      Hoppas att du kan komma till klarhet. Man vill ju veta, men jag tror inte heller att du behöver vara det minsta orolig. Inte med den fina kosten du äter.
      Uppskattar som sagt dina fina recept. Jag gör ofta ditt zuccinibröd men med chia och psylliumfröskal istället för linfrön. Det är ett jättebra sätt att använda juicepulpan på. Jag har i en hel del kryddor, vitlök, torkade tomater, alger m.m.
      Som pålägg på brödet blir det ofta en stor klick med det som påminner om ”tonfisksallad” dvs din fina rawmajonäs med juicepulpa i. Det är så gott och blir olika smak beroende på vad jag gjort juicen av.
      Tack igen för dom fina recepten!
      kram Barbro

     • Om du har några bra recept du vill dela med dig så lägger jag gärna upp dem här på bloggen om du vill. Har du en hemsida så länkar jag gärna till den.
      Kram Gitte

Kommentarer inaktiverade.