Morotsfrikadeller med Chilimajonnäs – är Raw Food dyrt?

Har legat i influensa sen förra inlägget och haft mycket tid att fundera över vad jag vill och inte vill. Hade helst gömt mig i en hydda ett tag (dagar, veckor, månader..) och inte kommit ut förrän jag känt mig redo men tyvärr är det inte helt accepterat att göra så i vår världsdel. Har i alla fall beslutat mig för att dra ner på arbetet med Silverbiten och har just nu en stor utförsäljning på alla lagervaror som du nog inte vill missa.. Livskris i all ära men nu över till mitt livselexir..
Idag ska du få ett recept som kräver en råsaftcentrifug (juicepress), har du inte det så kan du med lite besvär göra det med en matberedare men resultatet blir inte det samma. Råsaftcentrifug kan du köpa för ett par hundralappar, se bara till att den separerar pulpan från juicen (pulpa = fibrerna som blir över när du pressat ur vätskan)

Raw morotsfrikadeller med Chilimajonnäs, här serverade på ett zucchinibröd med ruccola och ett par skivor saltgurka som dock inte är råa.. Brödet hittar du här på bloggen och just detta har jag kryddat med lite örtkryddor och soltorkad tomat. Frikadellformen på smörgåsen är bara för syns skull, ett tryck med tummen på gurkan pressar ut pålägget över hela brödet 😉 Gott!

Raw morotsfrikadeller med chilimajonnäs

Morotsfrikadeller
0,5 kg Morötter
1 stor Röd lök
Chilimajonnäs (se nedan)

Chilimajonnäs 
2,5 dl Cachewnötter (eller macadamianötter)
0,5 dl Saft från pressad Citron
Färsk Chili ( 2-5 cm beroende på sort och hur stark du vill ha den)
1 Vitlöksklyfta
Salt
Peppar
0,5-1 dl Vatten

Pressa morötterna i en råsaftcentrifug och ta vara på pulpan, du behöver ca. 3 dl morotsfíbrer (pulpa). Morotsjuicen behöver du inte till detta så den kan du dricka upp 🙂 Finhacka rödlöken och blanda med pulpan.
Gör majonnäsen: Mal cashewnötterna till mjöl. Blanda i resten till majonnäsen (tillsätt inte allt vatten med en gång) och mixa till en helt slät sås. Tillsätt mer vatten om det blir för tjockt. Spara ca. 1 dl majonnäs i en burk och ringla över vid servering. Blanda resten av majonnäsen med morötterna och löken.
Vill du så kan du göra små frikadeller och servera som sidorätt till annat eller så kan du bara breda på som pålägg på en smörgås. Gör du frikadeller så kan du torka dem ett par timmar i ugn så bara ytan stelnar lite. Chilin i majonnäsen kan du ersätta med dill som får frikadellerna att påminna fiskfrikadeller. Tar du bort vitlöken och chilin och ersätter med lite citronskal så får du en god kall citronsås (utan morötter). Prova dig fram med olika kryddor så kan du säkert få fram mer än 10 olika rätter på ett recept.

Jag får ofta höra att det är så himla dyrt att äta Raw Food, ett påstående jag blir lite trött på. Raw Food behöver INTE vara dyrt. Det finns en tjej som bloggar om detta på en blogg som heter Raw Food on a budget. Nu kanske inte priserna är jämförbara i två så olika länder men jag tycker att bloggen är bra och att hon ger många bra tips.

Det som kan tyckas dyrt är alla nya ingredienser som inte redan finns i skafferiet. Jag har sagt det förut och jag säger det igen.. byt ut lite i taget! Köp de ingredienser som du absolut behöver för kunna göra rå mat och köp dem på nätet där det ofta är mycket billigare. Du behöver inte alla superfood pulver och du behöver inte slänga din gamla kakao bara för att allt nu ska vara rått. Gör slut på ditt gamla vaniljsocker och din gamla rostade kakao men köp det inte igen när de är slut. Gör så med hela ditt skafferi, en dag har du bara hälsosamma saker i skafferiet.

En bra bas att ha hemma är, förutom färsk frukt och grönsaker, detta:
Hela Linfrö
Helt Bovete
Sesamfrön
Cashewnötter
Sötmandel
Solrosfrön
Dadlar
Kokosolja (INTE den fyrkantiga i silverförpackning som finns i affären)
Kallpressad olja (oliv, sesam el. dyl. och gör slut på dina gamla oljor)
Tamari (gör slut på din gamla soya)
Äppelsidervinäger (gör slut på din gamla vinäger)
Vaniljpulver (gör slut på din vanliga vanilj)
Agavesirap och/eller honung (gör slut på din vanliga sirap)
Orostat Kakaopulver (gör slut på din vanliga rostade kakao)

Har du detta hemma så har du en bra bas att utgå ifrån och som du ser så måste du inte slänga allt du har i skafferiet bara för att det är processat. Det är bättre att du kommer igång på det du har än att du inte kommer igång alls bara för att du känner att det blir för dyrt. Har du inte råd med ekologiskt så köp besprutat, jag är totalt övertygad om att du ändå kommer att välja ekologiskt inom ett år 😉 men låt det inte hindra dig nu i början.

Du behöver inte heller en massa maskiner även om de underlättar. När jag började så hade jag inget annat än ett rivjärn och en elvisp. Ska erkänna att det krävde en stor dos vilja och ganska snabbt köpte jag en mixerstav med en hack-behållare. Den använde jag i månader tills hackbehållaren gick sönder och då köpte jag en matberedare och efter ytterligare några månader köpte jag en råsaftcentrifug mest för att den var på rea, och senare en Personal blender som nog varit mitt bästa köp hittills! Drömmen är en Vitamix Blender och en Sedona torkugn.. Jag kommer framöver att erbjuda ett samköp på dessa när jag själv ska köpa. Erbjudandet kommer jag lägga ut här på bloggen och på Facebook.

När du ätit Raw Food ett tag så kommer du upptäcka att du inte äter lika mycket. Maten är så full av näring att kroppen inte vill ha så mycket mat som du tidigare ätit. Det är en av de saker som är så svårt att förklara för en icke rawfoodist. Man tror helt enkelt inte på det men kroppen får så mycket näring i den råa kosten, speciellt om du väljer ekologiskt eftersom det innehåller mest näringsämnen. Men det kommer du att upptäcka..

Enklast är nog att börja med Raw Food när det är sommar, då kan du plocka mycket grönt i naturen och är du lycklig innehavare av en trädgård så kan jag bara säga grattis! I vår ska jag odla uppåt väggarna på mina balkonger (jag har två 🙂 ), mer om det om några månader..