Projiceringar och Raw Snacks

Ibland gör jag storsatser med smaksatta frön och grönsaker i ugn, en höjdare som flera ”köttätare” gillar är mina skivade champinjoner som jag torkar i ugn. De är verkligen superenkla att göra och smakar SÅ himla gott!! Här har jag strött dem över en sallad tillsammans med paprikasolrosfrön men du kan lika gärna strö dem över en smörgås eller äta dem som snacks.

En enkel sallad med vinägrett som får det där lilla extra med marinerade torkade champinjoner och kryddade solrosfrön.

Marinerade och torkade Champinjoner
500 gram färska Champinjoner (gärna skogschampinjoner)
1 dl Tamari
0,8 dl pressad Citronjuice
0,5 dl Olivolja
5 msk Vitlökspulver
2 msk Lökpulver
3 pressade färska Vitlöksklyftor
Lite svartpeppar

Skiva champinjonerna i tunna skivor, lägg i en stor bunke. Häll över vätska och kryddor och blanda väl så att kryddblandningen kommer på alla champinjonskivorna. Låt stå och dra i ca. 10 minuter. Bred ut champinjonerna på bakplåtspapper på en plåt, se till att de helst inte ligger på varandra så du kommer att behöva tre plåtar. Torka i torkugn eller i vanlig ugn på max 50 grader med luckan lite på glänt. Champinjonerna är torra efter ca. 1 dygn.

Kryddiga frön
0,5 liter Frön (solros, pumpa)
0,5 dl Tamari
4 msk pressad Citronjuice
3 msk Olivolja
1 msk Agavesirap
1 färsk pressad vitlöksklyfta
1 msk Vitlökspulver
1 msk Lökpulver
3 msk Paprikapulver
Lite Chilipeppar och svartpeppar

Blanda fröna med kryddorna och bred ut i ett tunt lager på en plåt med bakplåtspapper. Torka i torkugn eller i vanlig ugn på max 50 grader med luckan lite på glänt till fröna är helt torra. (ca. 1 dygn)

Både frön och champinjoner håller sig i veckor (månader) i en glasburk i rumstemperatur om du torkat dem helt.

Har du råkat ut för att någon verbalt attackerar dig helt utan anledning? Att någon antar eller förutsätter att du menade något helt annat än det du sa och ”går igång” på det? Det händer då och då och jag tror inte att det finns någon som inte råkat ut för det. Mig hände det alldeles nyligen och jag har funderat över vad som fick den här personen att tolka mitt svar som hon gjorde. Detta är väldigt intressant! Kay Pollack har skrivit flera böcker i ämnet, speciellt boken ”Att välja glädje” gillar jag.

Min katt Doris – Nej hon har inte så mycket med det hela att göra men hon är så söt när hon ligger så, så jag tycker att hon ska vara med här i alla fall!

Troligtvis är personen helt omedveten om att hon gör det men av någon anledning väljer hon en tolkning som gör att hon blir ett offer, oavsett vad du sagt. Vilka svar du än ger efter det kommer att misstolkas. Personen är så upptagen av att vara ett offer så att hon försöker snärja med dig i sitt resonemang tills det passar hennes roll som offer. Lyckas hon inte resulterar det i att hon känner sig sårad. Dessa personer ältar väldigt ofta – allt, med allt och alla. Det är bara så att det spelar ingen roll alls vad du svarar, för hon har bestämt sig för att vara ett offer och kommer att vara ett offer oavsett din respons.

Känner du igen det? Förut tog jag väldigt illa vid mig när detta hände men med åren har jag lärt mig att en persons attack oftast beror på att hon själv mår dåligt och ofta befinner sig i försvarsställning och förutsätter att alla ”menar” något annat (dåligt) än det de faktiskt säger. Dessa människor är verkligen jättejobbiga att umgås med, dels för att man ofta tvingas förtydliga sig och dels för att man får lyssna på allt ältande. Oftast ligger ett väldigt dåligt självförtroende i botten som gör att de ”hör” påhittade dolda budskap om saker som gnager i dem. Kanske vet de om det eller så är de helt omedvetna om det.

Enklast är kanske att säga upp bekantskapen med personen om det nu är det man vill, eller att helt enkelt tala om vad man tycker, men eftersom personen uppfattar sig som ett offer så kommer hon förmodligen inte att ta till sig av dina ord utan hon kommer bara bli ett ännu större offer och du ett monster.

Med åren har jag kommit på att bästa receptet är att helt enkelt sluta hålla med. Kom ihåg att tystnad också uppfattas som om du håller med. Säg emot eller säg att du inte tycker som hon. Dessa personer pratar ofta väldigt mycket och det kan vara svårt att bryta in, men gör det. Prata HÖGT om det behövs!
En människa som uppfattar sig som ett offer vill bara ha medhåll. Ofta tänker de inte på någon annan än sig själva och vill inte heller prata om någon annan än sig själva och det bästa du då kan göra är just att säga emot och att avbryta med en annan vinklig. FÖRSÖK INTE LÖSA PROBLEMET, då ger du bara näring till offerrollen, utan försök bara att byta vinkling/ämne.

När du gjort detta ett tag så kommer personen antagligen att sluta höra av sig eller så – kanske – hon börjar tänka i andra banor. Händer det förstnämnda så har du inget att förlora eftersom hon ändå inte ser ett annat värde i dig än den slasktratt du varit och dränerat dig på energi. Händer det sistnämnda så har du gjort både dig och henne en väldigt stor tjänst!

Hur du än gör så kom ihåg att du är värd mera än att låta någon annan projicera sin frustration på dig. Säg ifrån!

7 reaktion på “Projiceringar och Raw Snacks

 1. Hej!
  Så många intressanta recept jag har hittat här! Har provat kokosmüslin (mums!) och är i full färd med att marinera champinjoner enligt ditt recept ovan. Nåt som jag funderar över är hur mycket elenergi som går åt när man torkar maten. 50 grader är ju inte mycket, men när det blir ett helt dygn i taget? Är det något du funderat på? Jag undrar därför att jag, liksom de flesta som intresserar sig för hälsosam mat ( tror jag), också tänker på att inte belasta miljön mer än nödvändigt. Sen är det ju bra om man inte svimmar när elräkningen kommer. 😉
  Nina

  • Hej Nina,

   Tack för ditt inlägg 🙂 När det gäller torkningen så är det såklart bäst om man har en torkugn, den är ju designad för att gå en längre tid, är mer ekonomisk och bättre för miljön. Själv märker jag ingen större skillnad på elräkningen, jag torkar alltid med ugnen full och det är ju mest fläkten som går så ugnen behöver ju inte värma upp så mycket så jag tror inte den drar så mycket som man tror men jag vet faktiskt inte.

   • Tack för ditt svar!
    Jag har en gammal spis utan varmluft i ugnen. Det återstår att se hur elräkningen blir. Spännande. 🙂 Det doftar ljuvligt från champinjonerna i ugnen. 🙂
    Nina

    • Hoppas det går bra då med elräkningen! Jag älskar champinjonerna och de brukar ta slut jättefort så hoppas du gillar dem också!
     Kram Gitte

 2. Tack för ditt inlägg om projiceringar. Så klockrent berättat!! 🙂 Ja, vi hamnar där alla lite då och då och blir utsatta för dessa angrepp, men som du också säger så gäller det att avbryta ämnet och prata om annat. Eller avsluta kontakten helt om inget annat hjälper.
  Kram
  Birgitta

  • Tack Birgitta! Ja, hur mycket man än tycker om personen så tror jag ändå det är viktigt att man markerar, om inte annat så för sin egen skull för dessa personer är verkligen energitjuvar som behöver komma till insikt, och den insikten kan de tyvärr bara själva komma fram till.
   Kram Gitte

Kommentarer inaktiverade.