Fuldinkel, kokosmjölk och goooda Chokladrutor

Dessa chokladrutor har jag faktiskt redan bloggat om fast på Outnorthbloggen men de var så goda så dem vill jag absolut ha med här också, men här har jag tillsatt lite mera crunch i dem…

Chokladrutor med nötter

Raw Chokladrutor

Bottenlager
2 dl Cashewnötter
2 dl Kokosflingor
17 blötlagda Dadlar
2 dl Kakao
En nypa salt
(Valfritt: 0,5 dl hackade Paranötter + 0,5 dl hackade torkade Aprikoser)

Topplager
100 gram Kakaosmör
3 msk Kokosolja
2 msk Agavesirap
4 msk Kakao
½ tsk Vaniljpulver
En stor nypa salt

Mal cashewnötterna, lägg dem i matberedare med resten av ingredienserna till bottenlagret men mixa gärna allt det torra innan du tillsätter dadlarna. Mixa till en kletig smet och tillsätt lite vatten om den är för torr. Tryck ut smeten i en form (ca.15×20 cm) som du klätt med plastfolie.
Smält kakaosmör och kokosolja i vattenbad. Blanda i resten av ingredienserna till topplagret och häll det över bottenlagret. Ställ undan i kyl och låt det stelna. Ta ut kakan ur formen och skär små rutor när den stelnat. Vill du ha lite mer tuggmotstånd i kakan så kan du arbeta in hackade nötter allra sist (Paranötter ger god crunch), groddat och torkat bovete eller torkad frukt i bottenlagret. Jag har testat och det blev jättegott!!

Visste du att dinkel inte alltid är dinkel? Nä..varför skulle man kunna lita på det? Dinkel är ett oförädlat dinkelvete som är helt omaipulerat  men detta vete både växer långsammare och vetekornen lossnar inte självmant från axet. Därför har man kommit på att om man korsar dinkel med ”förädlat” (= genmaipulerat) vete, så får man ett sk. fuldinkel som har mer kommersiella egenskaper på bekostnad av  näringsinnehåll. Det är tillåtet att korsa äkta dinkel med upp till 30% vete och fortfarande kalla det för Dinkel. Jag vet faktiskt inte hur man ska kunna veta säkert att det dinkel man köper är äkta dinkel men en bra tumregel brukar vara priset och så klart ekologiskt. Självklart är ett billigt dinkel ett fuldinkel.

Har du någonsin läst innehållsdeklarationen på kokosmjölken du köper? Tittar man på ICA’s kokosmjölk så innehåller den förutom vatten både emulgeringsmedel och förtjockningsmedel men kollar du på t.ex Kung Markattas ekologiska innehåller den endast kokosmjölk och vatten. Har tyvärr inte lyckats hitta en kokosmjölk som inte är utspädd med vatten. Finns det någon som vet så snälla lägg gärna en kommentar!! Kung Markatta säger dessutom att deras burkar inte släpper ifrån sig det farliga ämnet Bisfenol A som man hittar i konservburkar men det vet man aldrig.. ändå hittills den bästa kokosmjölken och den enda utan tillsatser – eller?

Idag kommer fotografen för tidningen som ska skriva om Raw Food i vår, vi ska ta lite olika bilder. Sen kommer min absoluta bästa väninna Bodil från Gislaved och hälsar på!! Det var EVIGHETER sen vi sågs och jag ser verkligen fram emot att ha henne för mig själv heeela helgen 🙂 Så.. ha en härlig helg alla, det ska jag ❤

10 reaktion på “Fuldinkel, kokosmjölk och goooda Chokladrutor

 1. det är tråkigt om det stämmer att dinkel korsas med vete, eftersom en av egenskaperna man kan vara ute efter hos dinkel är att glutensorterna kan vara lättare att tåla för allergiker (och alla andra) än de komplexa glutensorter vi har i modernt vete.

  men.

  förädling är INTE samma sak som genmanipulation!
  förädling är i grunden odlingens motsvarighet till avelsarbete för djur, dvs du använder bara utsäde från de plantor som har de egenskaper du vill ha. kontrollerad evolution. så har man fått fram alla de grödor vi odlar idag.

  genmanipulerade råvaror får inte ingå med mer än än max 1% i matvaror inom EU utan att märkas, vilket i praktiken att GMO i människoföda är väldigt sällsynt i europa. (däremot finns det inga restriktioner för djurfoder, så köttätare äter ofta indirekt GMO)

  • Hej Evert,

   Jo, tyvärr är det så med dinkel men det finns självklart seriösa märken där innehållet faktiskt är äkta dinkel men jag har inte fördjupat mig i vilka det är än.
   Du har rätt ang. GMO och förädling, där har jag uttryckt mig dumt. Jag har ett kommande inlägg där jag mer ingående kommer att gå in på det. Ska läsa på lite bättre tills dess men tack för din kommentar!

 2. *wow* vad mycket mumsigt jag hittar här =) frågan är vad man kan ha istället för dadlar – då våra IBS magar/tarmar inte fixar det…???

  • Om du kan äta torkade aprikoser så kan de också funka som sötningsmedel, eller fikon. Annars kan du använda agavesirap eller honung men får i så fall prova dig fram till rätt mängd och kanske tillsätta mer av de torra ingredienserna eftersom dadlar också är konsistensgivande.

 3. Santa Marias Extra Creamy kokosmjölk säljs i tetrapak och innehåller varken vatten eller andra tillsatser! Tips!
  Jag tycker precis som du att det känns osäkert med konservburkar oavsett vad producenten säger.

  • Tack Alexandra! Jag tror att den innehåller 20% vatten men det är ändå en bra produkt eftersom den inte innehåller några som helst tillsatser. Jag har även hittat en annan; Biona Organic Coconut Creamed som är en krämig massa som är plastförpackad. Jag har dock inte testat den än men kommer att göra ett inlägg när jag gjort det. Då ska jag ta upp Santa Marias också, så tack för tipset! Jag håller helt med dig om plåtburkarna, det är något jag helst vill undvika.
   Kram Gitte

 4. Mums vilken god kaka, måste jag testa i helgen! Kolla in primallife bloggen, hon har svar på din undran om kokosmjölk.
  Ha en skön helg!

Kommentarer inaktiverade.