Nyponmüsli & Jordens undergång??

Tänka sig, jorden gick inte under 21 december 2012 och inte bytte polerna plats heller. Däremot var jag på en jättevacker ljusceremoni med Zoë Lightworker och ett tjugotal andra för att tända ljuset på moder jord och välkomna den nya tiden. Jag har som de flesta andra ätit traditionell julmat och är redan riktigt trött på den. Längtar till det nya året då jag bestämt mig en rejäl skärpning av min mathållning till min älskade energirika kost igen och här kommer ett recept på en ny Müsli som jag faktiskt gjorde innan jul.

Nyponmüsli innan torkning

Läs mer…

Raw Nyponmüsli
3 Bananer
200 g Dadlar
4 msk Nyponpulver

1 dl Pumpakärnor
1 dl Solrosfrön
2 dl grovhackade Hasselnötter
2 dl groddat & torkat helt Bovete
1,5 dl Sesamfrön
1 dl hela Linfrön
3 dl råvalsade Havregryn (eller dinkelgryn)
2 dl Blötlagda hackade aprikoser (valfritt)

Blötlägg dadlarna minst 4 timmar och mixa dem med bananerna och nyponpulvret till en jämn ”sirap”. Tillsätt dadelvatten om det behövs. Blanda frön, nötter, aprikoser och gryn och rör i sirapen till en gröt. Smeta ut gröten på ett bakplåtspapper och hacka med en stor kniv (så det blir lättare att bryta isär när den torkat). Torka i torkugn eller i vanlig ugn på max 50 grader med luckan på glänt i ca. ett dygn. Bryt i bitar så ofta det går tills allt består av lagom stora bitar som är helt torra.
Servera müslin med mandelmjölk och lite färsk/torkad frukt.

Tillbaka till ljusceremonin.. Har sällan varit på så härlig ceremoni. Stämningen var lugn och harmonisk och det märkes på energin i rummet att det inte fanns någon som ”misstrodde” för den var så otroligt kraftfull! Vi började med att be en bön och meditera, sedan gjorde Zoë en ritual där ljuset välkomnades och vi fick alla tända var sitt ljus. Detta var så vackert att jag fällde en tår <3 och när jag tittade på de andra som satt i ringen satt alla med ett vackert leende över hela ansiktet. Otroligt vackert! Vi avslutade ett par timmar senare med härlig gitarrspel och sång av ett par av deltagarna. Kändes som att sitta runt en lägereld med alla ljusen tända 🙂

Vacker Ljusceremoni på Öland. Dolken är Zoë’s som ska innehålla vatten från sju heliga källor som inneslutits i en selenitdolk. Har aldrig hört talas om något sådant men kommer försöka hitta sådana till webbshopen. Wow!                       Foto: Monica www.monicasandrum.se

Ljusceremoni på Öland Foto: Tina

Ja, om inte vi välkomnat den nya tiden med denna kväll, så vet inte jag och är du intresserad så kan du här lyssna till Zoë’s video om vad som menas med den nya tiden.

I mer än ett halvår har jag brottats med sk. stresseksem, jag har bloggat om det tidigare och när det var som värst var jag tvungen att gå till läkare vars enda rekommendation var cortison, något jag varit tvungen att ta för att överhuvudtaget kunna ha på mig kläder men eftersom jag vet att eksem skapas av en obalans i kroppen så  har jag varit fast besluten om att läka orsaken. Eftersom jag redan äter bra kost så uteslöt jag genast den möjligheten. Jag hittade böcker som hjälpte mig centrera orsaken till utslagen. Samtidigt försökte jag prova mig fram till olika natursalvor som tillfälligt kunde lindra symptomen så jag skulle slippa använda cortison. Jag hittade aldrig något som helt kunde ersätta cortisonsalvan men däremot lyckades hela grundorsaken till besvären. Hur då? MEDITATION!

Jo så enkelt var det. Jag vet varför eksemet uppstod och det var på grund av ett beslut om en stor livsändring jag fattat några månader tidigare. En förändring till det bättre som satte igång en läkning av min kropp men också en stress som jag först inte visste hur jag skulle hantera. Stressen var fortfarande stor när eksemet bröt ut i somras och när julen närmade sig så var jag rädd att det skulle bli ännu värre eftersom det brukar vara en tid full av arbete och stress för mig.
För att orka varje dag satte jag mig och mediterade oftare än jag brukar och under december månad så blev det att jag satte mig minst en timma om dagen istället för att göra som jag brukade – sätta mig apatisk framför tv’n utan att egentligen titta – för att ”koppla av”. Meditationen blev istället sann avkoppling. Vissa dagar blev det bara en liten stund och ibland somnade jag men oftast satt jag i över en timma. Nu sitter jag tills jag känner mig ”klar” och det blir ofta väldigt väldigt länge.

Jag och gulliga Emma på ljusceremonin. Fotograf: Monica på www.monicasandrum.se

Jag väljer meditation efter humör. Är jag väldigt uppe i varv brukar jag välja en guidad, för då guidas man ner i varv vare sig man tror att det går eller inte. Ibland väljer jag en kort och sätter mig sedan med lite musik och mediterar på egen hand. Spotify (som har en gratisversion om man står ut med reklaminslag) har flera fantastiska guidade meditationer men också en massa meditationsmusik. Vill man köpa så kan jag rekommendera Zoë’s ”Be an Attractive magnet” som jag fick med mig nu när vi träffades. Även Erna Westlund har gjort en massa som är bra! Hon har en lite sjungande röst som är väldigt suggestiv. Mia De Nergaard har också gjort några bra även om jag inte är så förtjust i hennes röst…

Söker du på Spotify så hittar du massor om du söker på guided meditation eller bara meditation. De guidade jag gillar bäst är Deborah Kohen som har gjort flera olika guidade temameditationer. Brad Austen är en klassiker men ändå inte så tokig även om hans röst inte är speciellt avslappnande. Beth Freschi har också gjort flera olika guidade meditationer, hon har en skön röst/dialekt att lyssna till.

Vill man meditera med musiken så är albumet Shamanism Healing Music Academy – Shamanic Healing riktigt medryckande med didgeridoo. Den ska man göra när man är ensam hemma och antingen sitta och gunga med eller helt enkelt dansa omkring som i en Aboriginsk dans 🙂
Andra som funkar bra med hög volym är Rakesh Chaurasia – Morning, Afternoon & Evening Meditation Music som spelar på Indisk Bambuflöjt som varvas med gregoriansk munksång. Känns i hela kroppen! Jag gillar också albumet Chakra Meditation Specialists – Chakra Healing and Balansing som är en helt annan typ av musik, mer keybordmixad och New Age. Perfekt både när man vill utforska en meditation på egen hand till exempel om man vill utfärda en resa i sinnet. Den brukar jag ha på både hög och låg volym, funkar vilket som.

Även albumet Randon Myles – Healing Meditation finns på Spotify, där finns en låt för varje chakra och Dave Stern & Friends Meditation II är så härlig med fågelkvitter och en porlande bäck 🙂 Ja, det finns mängder och detta är bara några av dem jag gillar. Sist men inte minst vill jag nämna Deva Premal, och då speciellt låten Gayatri Mantra mMmmmMmmmmm……… här kommer den..

Nu är året snart slut och jag önskar Er alla ett riktigt härlig avslutning på 2012 och en underbar start på nya året 2013 🙂

 You can’t have a better tomorrow if you’re thinking about yesterday. 
Charles Kettering

6 reaktion på “Nyponmüsli & Jordens undergång??

  1. Det såg väldigt vackert ut! Meditationen är verkligen det bästa man kan ge sig själv, en underbar källa inombords som alltid finns där när man behöver den. Och musiken passar ju för övrigt perfekt även i ett kontorslandskap, just sayin! ;D God fortsättning!

Kommentarer inaktiverade.