Aurarening och julig Raw Pepparkaksmandarintårta!

Idag var jag hos Tina på Harmoniqa i hennes mysiga butik och utförde prova-på-Aurareningar och passade på att bjuda på lite julig Raw Food. En pepparkakstårta med mandarinfyllning. Passade himla bra ihop och var jättegod!! Först provbakade jag en hemma för planen var att göra cupcakes men mandarinfyllningen stelnade inte tillräckligt så den gick inte spritsa, så när jag gjorde dem sen så malde jag lite chiafrön som jag rörde i och då blev det bra! Tyvärr vågade jag inte chansa på att den skulle vara fast nog att spritsa så det blev två tårtor istället. Chiafröna gör så fyllningen blir lite gråare istället för den fina ljusgula färgen mandarinerna ger, men den smakar himla gott oavsett och chiafröna är ju superdunderbra för magen!

Julig Raw pepparkaksmandarintårta

Läs mer…

Raw Pepparkakstårta med Mandarinfyllning (1 tårta, 12-15 bitar)

Botten
4 dl Mandel
30 Dadlar (1 påse = 200 gram)
2 tsk malen Kanel
1 tsk malen Nejlika
1 krm malen Ingefära
1 krm malen kardemumma
Knappt 1 krm Salt
1 msk kallslungad Honung
0,5 msk Citronsaft

Kör mandeln i matberedare tills de blivit ett fint mjöl. Tillsätt kryddorna och mixa några sekunder. Grovhacka dadlarna och tillsätt dem. Mixa tills massan är fint grynig. Tillsätt citronsaften och honungen och mixa till en klibbig massa. Den ska hänga ihop så att du kan trycka ut den i en form, gör den inte det så tillsätt ytterst lite vatten (typ ett par teskedar). Tryck ut degen i en form med löstagbar botten. (ca. 30 cm i diameter). Gör nu fyllningen.

Mandarinfyllning
3 dl Cashewnötter
3 msk Chiafrön (gärna vita om du hittar)
5 Mandariner
0,5 msk Citronsaft
1 dl rå Kokosolja
3 msk kallslungad Honung

Mal nötterna och chiafröna var för sig. Smält kokosoljan i vattenbad, hetta inte upp den, den ska bara smälta. Mixa de malda cashewnötterna med chiafröna, mandarinerna, citronsaften och honungen. Blir det för trögt så tillsätt pyttelite vatten men helst inte. Häll röran i den smälta kokosoljan och blanda tills kokosoljan blandat sig helt med smeten. Blanda helst lite för länge. Rör du för lite kan kokosoljan lägga sig ”utanpå” när tårtan kallnat. Häll fyllningen över botten och ställ in i kyl helst över natten. När fyllningen stelnat kan du breda över sylten som också ska stå över natten så den tjocknar lite.

Mandarinsylt
2 Mandariner
9 Torkade aprikoser (osvavlade)

Mixa mandariner med aprikoserna och ställ i kylen över natten så den tjocknar lite. Du kan också mixa mandarinerna och blötlägga aprikoserna över natten (eller några timmar) och mixa strax innan servering.
Dekorera gärna med mandarinklyftor eller annat gott..


En kollega som undrade om jag visste om blodtrycket påverkas av fullmåne eller inte för hon har en väninna som lagt märke till att hennes låga blodtryck blev lägre vid fullmåne. Jag har själv väldigt lågt blodtryck och gissar utan att veta att det definitivt kan ha ett samband. Har aldrig tänkt på det själv så jag försökte tänka på det ett par fullmånar och kan nog hålla med. Vet att jag periodvis känt att blodtrycket varit mycket lägre än annars och det inträffar faktiskt precis runt fullmåne så jag blev förstås nyfiken på om det bara är en slump eller om det verkligen är så. Jag har googlat på det men har inte hittat några ”vetenskapliga” belägg för att det skulle vara så, däremot hittade jag en del hemsidor och bloggare som sett ett visst samband så det är nog så men jag ska leta vidare och kommer självklart hålla koll på mitt eget blodtryck nästa fullmåne.
Har ställt frågan till Doktorn.com och väntar spänt på svar men det var ett tag sen så… 🙂

Snart är det jul och jag vet precis vad jag önskar mig i julklapp 🙂 En Raw Food kurs av Russell James. Har nämnt honom tidigare för jag tycker att han är så himla bra! han delar med sig generöst av olika tips och förklarar så vem som helst fattar! Att hans recept är superläckra gör inte saken sämre..

Nå, jag tror inte att jag kommer att få den i julklapp så jag får väl köpa det själv…men men. Fick en julklapp i ett paket från en av mina leverantörer igår med en gullig hälsning. Sånt gör mig glad och det ska jag nog själv tänka på till nästa jul 🙂 Det jag blir gladast över är tanken och just det att jag absolut inte väntat mig det! Har inte öppnat den ännu, den ska ligga till julafton…

Den oväntade julklappen

4 reaktion på “Aurarening och julig Raw Pepparkaksmandarintårta!

 1. Hej! Va intressant de där med fullmåne och blodtrycket, jag googlade just och kom då hit 😉 . skulle va intressant o mäta under några månader. Jag får lägre blodtryck då och då, denna gången kom jag på att det är fullmåne o funderar på om det har ett samband. Isf kan jag ju sluta bli orolig/frustrerad o bara flyta med istället 🙂 . Allt gott!

  • Hej Cecilia,
   Ja visst är det intressant! Jag glömmer bort att kolla men det skulle vara kul att mäta och se.

 2. Hej Ann,
  Inte behöver du avstå från saker? Det finns inga frukter som är förbjudna så vitt jag vet. Vet inte om jag helt förstår vad du menar men Raw Food är ingen detox, det är en livsstil du väljer med rena naturliga och obehandlade råvaror, enklare kan det inte bli men självklart måste man ställa om smaklökarna om de dövats med processad skräpmat. Vad du menar med Softlan och vatten fria saker förstår jag inte alls? Återkom gärna så ska jag försöka svara 🙂
  Kram Gitte

 3. HEJ JAG UNDRAR OM ALLT MED FÖRBJUDEN FRUKT SOM VI INTE FÅR ÄTA? JAG HAR GJORT EGNA FALAFEL OCH DET ÄR DET ÄNDA JAG KAN KOMMA FRAM TILL TROR DU ATT DETOX KURER ÄR FÖR LIVET? HUR I HIMMLENS NAMN HITTAR MAN TRÄDGÅRDAR MED UTANFÖR PARADISETS FRUKTER OCH VATTEN FRIA SAKER.?JAG KOKAR ALLT FÖR JAG GILLAR INTE SOFTLAN SMAKEN KAN DET VARA DET VI ANAR I AROMEN? SKOJ ÄR DET INTE.ANN

Kommentarer inaktiverade.