Ärtrullar med valnötscreme i rispapper

Jul denna jul… Jag tillhör den skaran som tröttnat på julen. Den känns bara stressig och inte alls så harmonisk som så många vill göra sken av. Idag är dagen då man måste ha julpyntat i fönstren, pepparkakorna i ugnen och julstämning överallt. Sa jag att det måste vara nystädat också? Ja och så ska man ju hinna gå på julskyltningen och ha den hemmagjorda glöggen klar till minglet efteråt.. Fattar inte hur folk orkar! Själv har jag gått runt i mysoverall och fixat hela dagen. Jovisst jag har pepparkakor i ugnen och tog framåt eftermiddagen ner ett par lådor med ljusstakar från vinden. Bara för att upptäcka att endast en av dem fungerar, så nu ”måste” jag ut och köpa nya..Hate it!

Pepparkakorna är såklart en Raw variant men de har inte torkat ännu så det receptet får ni nästa gång. Däremot testade jag att leka med rispapper som jag aldrig använt förut. Det är inte en raw-ingrediens så vill man så kan man använda salladsblad eller orostade noriark istället. Själv tycker jag inte att det gör något att de inte är raw. Detta recept räcker till 2 personer men fungerar också bra som förrätt och räcker självklart då till fler..

Raw ärtrullar med valnötscreme i rispapper

Läs mer…

Valnötscreme:
1 dl Valnötter
2 Äpplen

Mixa valnötscremen med så lite vatten som möjligt tills det blir en slät creme. Ställ undan.

Ärtrullar (ca.12 st)
2 dl Gröna Ärter
1 stjälk Selleri
2 Jordärtskockor
1 liten Gul lök
3 st Skogschampinjoner
12 ark Rispapper

Tina ärtorna om de är frusna. Skala jordärtskockor och lök som du sedan finhackar. Finhacka även sellerin och skiva champinjonerna tunt. Blanda ärter, selleri, jordärtskockor, lök, och champinjoner i en bunke.
Värm vatten i en kastrull med vid botten. Det ska vara så varmt att du knappt kan doppa fingrarna i det. Ta ett rispapper i taget och lägg ner det i vattnet 10-15 sekunder. Ta upp det och lägg ut det på en blöt kökshandduk. Lägg ett par matskedar ärtfyllning ett par cm in på ena änden av rispappret och toppa med en matsked valnötsröra. Vik ihop pappret om fyllningen till en ”dolme”. Fortsätt med nästa och nästa och nästa… ja du fattar.. Lägg de färdiga dolmarna på kanten av handduken och se till att de inte rör vid varandra för då klibbar de ihop.

Till dolmarna serverade jag en..

Tamarisås (ca 2 dl)
1 dl Raw sour creme
1 msk Tamari
2 Dadlar
Saft från 1/2 Lime
Salt
Peppar
Ca. 0,5 dl vatten

Mixa till en slät sås. Tillsätt vatten tills den är så tunn som du vill ha den. Smaka av med salt och peppar. Servera såsen till ärtrullarna (eventuellt på en salladsbädd) och strö lite sesamfrön över.

Denna helgen trodde jag att jag skulle ägna mig åt en ganska stor beställning till Livsenergi som brukar komma på torsdagen. Jag hade avsatt tid till den och upptäckte på torsdagskvällen att jag skrivit upp fel vecka i min almanacka! Beställningen kommer först nästa vecka 🙂 Hoppsan (ganska typiskt mig måste jag tyvärr erkänna…) men det innebar att jag fick en hel helg ”över” så nu har jag haft Rawfood storbak. Eller bak och bak men jag hade slut på i stort sett allt så jag har gjort en stor sats zucchinibröd, pepparkakor som i skrivande stund är i ugnen, groddat hel råg som ska torkas när de fått svans, groddat och torkat nästan ett kilo bovete, gjort mangobollar och fryst in, gjort svamppastej (smakar lite som leverpastej, och ja, recept på detta kommer) och när ugnen blir ledig ska jag göra majstortillabröd och sen müsli. Härligt 🙂 Ska också testa att göra en chokladbanankolatårta, filar på receptet i huvudet men måste handla innan jag kan göra den.

Har haft mycket funderingar över livet på sista tiden. Måste man verkligen stressa runt som en yr höna hela tiden? Har fördjupat mig i analyser om mina små ”åkommor” och vilka själssår resp. masker jag (mitt ego) tagit på mig för att dölja det för andra och mig själv. Är helt övertygad om att en åkomma beror på mitt psykiska vetande och omständigheter som format mig och om jag bara kan hitta nålsögat så är jag TOTALT övertygad om att jag också kan bli helt fri från mina små krämpor genom självhelande. Har efter mycket möda och idogt självgranskande kommit fram till vilka mina ”själssår” är och vad jag ska göra för att läka dem men se, det är inte helt enkelt det.. Verkar så enkelt och självklart i teorin men helt sjukt svårt att praktisera. När jag lyckats med mig själv ska jag testa på andra frivilliga stackare tills jag förstått helheten och kan gräva djupare. Tur att jag kan ha mig själv som försökskanin, hur skulle jag annars göra? 😉

Buddha – denna upplysta varelse!

Helt random förresten så satt jag en kväll och läste om Buddhas läror och fick en liten aha-upplevelse. Vi i västerländerna vill ju vara så himla duktiga och upplysta i all vår stress och förespråkar icke-våld, meditation, vetenskapligheten i Buddhas lära, psykologin och filosofin bakom samt hälsofräjande. DOCK så glömmer vi bort att den traditionella Buddhismen talar om Saddha (tillbedjan, tilltro och förtroende till Buddhas lära), Dana (ge gåvor, vilket innebär att man inte prissätter Buddhas läror och tar inga avgifter vilket är precis tvärtom vad vi gör här i väst), Tron på övernaturliga väsen (De traditionella Andehusen) och att pilgrimsresa.

Tycker att det är ganska så tankeväckande när man ser till hur upplysta vi anser oss vara och så är vi bara en liten gnista i den stora elden. Vi har inte ens fått upp eld än och har ingen aning om vad de lärda pratar om för vi tar oss inte tid att stanna upp.

Har läst flera böcker om meditationstekniker ofta ges rådet att man ska ställa klockan???????????????????? EEh.. så otroligt dumt..
Jag mediterar tills jag är klar (eller tills jag somnar..), har jag inte tid med det så väntar jag med min meditation tills jag kan det. Detta är så viktigt att jag avsätter tid helt enkelt. Talesättet ”vill man så kan man” är faktiskt väldigt klokt.

Buddisminfo.se skriver:
Buddhismen har i väst fått ett skimmer kring sig av rationalitet/vetenskaplighet och intellektualism. Buddhistisk meditation används ibland av västerlänningar för att människan skall bli lyckligare och friskare, när det hos Buddha gick ut på att montera ner jaget och överge egoismen.
I väst har stora delar av de magiska och religiösa inslagen i Buddhismen skalats bort och kvar finns en meditationsmetod/teknik eller allmän humanistisk livshållning med medglädje, medkänsla och vänlighet.
Det finns mycket fint i det men samtidigt saknas grundsynen på livet som säger att allt är lidande och först när lidandet genomsyrat hela ens livserfarenhet som människa så når man insikt/visdom. Det är då människan kan ge upp sig själv och nå nibbana. Inte när hon stärker sitt jag/egoismen.

Kunde inte sagt det bättre själv men jag har ingen lösning på hur man kliver av detta eviga ekorrhjul tyvärr..

Så.. Namaste <3

Vet du förresten vad Namaste betyder? Det betyder ”jag bugar för dig” så med detta sagt..

Jag bugar för dig <3 (hm.. låter inte alls lika bra va?)

Namaste 😉