Polis Polis Potatisgris…

Recipe will follow in english

Idag börjar jag med receptet – kommer nog att göra det i fortsättningen för jag har upptäckt att alla sajter som bloggen syns på väljer översta bilden…
Denna gången blir det glass.. eller varför inte en BANANASPLIT MmmmMmm 🙂 I detta receptet har jag gjort en glass med avocado och cashewnötter som bas men du kan också använda glass med banan som bas. Glassen är också perfekt som fyllning i fruktkakor eller varför inte som frosting på cupcakes!! Cupcakes kommer jag att experimentera med framöver 🙂

Bananasplit på Raw Foodvis med chokladapelsinglass, apelsinhonung och chokladsås, mmmmmmmmmMMMMMmmmmm…

Läs mer…

Raw Chokladapelsinglass ca. 1,2 liter
5 dl Cashewnötter
4 mogna Avocado
3 dl rå Kakao
1,5 dl Agavesirap
1 msk Vaniljpulver
2 dl saft från pressad Apelsin (ca. 4 apelsiner)

Mal nötterna med mixer med ett mal-munstycke eller i en kaffekvarn. Gröp och kärna ur avocado och häll allt i en mixer/matberedare och mixa till en helt jämn smet. Häll i en burk med lock och ställ i frysen minst 4 timmar men gör helst glassen dagen innan. Tina glassen minst en timma innan servering och gör kulor med en glasskopa. (Ha ett glas varmt vatten bredvid som du doppa skopan i mellan varven, så får du snygga kulor)

Raw Chokladsås 2 dl
5 Dadlar
2 msk Kokosolja
2 msk rå Kakao
0,5 tsk Vaniljpulver
En nypa Himalayasalt
ca. 1 dl Dadelvatten

Blötlägg dadlarna minst 4 timmar. Smält kokosoljan i vattenbad om den inte redan är flytande. Mixa alla ingredienser till en slät sås. Tillsätt mer vatten om du vill ha den rinnigare. Kokosoljan gör att den tjocknar lite.

Bananasplit 1 port.
1 mogen Banan
1 msk Honung
1 tsk Vaniljpulver
ca. 3 msk grovhackade Hasselnötter
1 Apelsin
Ev annan frukt/bär

Dela bananen på längden. Skala och filéa apelsinen (skär bort alla hinnor så du bara har apelsinköttet kvar). Samla upp apelsinsaften som rinner ut när du filéar. Skär apelsinfiléerna i bitar. Blanda honungen med vanilj och apelsinsaften. Pensla bananerna med honungsblandningen och ringla resten över. Skopa på så mycket glass du vill ha och strö över apelsinbitarna och eventuellt lite hallon eller blåbär för färgens skull. Ringla chokladsåsen över och toppa med nötterna.

❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈

This time I will make ice cream .. or why not a BANANA SPLIT mmmmmmm 🙂 In this recipe, I have made ice cream with avocado and cashews as base, but you can also use icecream with banana as base. The ice cream is also perfect as a filling for fruit cakes or even as the frosting on cupcakes! Cupcakes, I will experiment with in the future 🙂

Raw Chocolate Orange Ice Cream  1.2 liter
5 dl cashews
4 ripe Avocado
3 dl raw cacao
1.5 dl Agavesirap
1 tbsp Vanilla Powder
2 dl juice from pressed orange (about 4 oranges)

Grind nuts in blender with a grinding nozzle or in a coffee grinder. Scoop pitted avocado and pour everything into a blender / food processor and blend until completely smooth. Pour into a jar with a lid and place in the freezer for at least 4 hours but preferably the day before. Thaw ice cream at least one hour before serving and make balls with an ice cream scoop. (Have a glass of warm water next to you dip the scoop in between turns, so you get fancy balls)

Raw Chocolate sauce 2 dl
5 Dates
2 tbsp Coconut oil
2 tbsp raw Cacao
0.5 tsp Vanilla Powder
A pinch of Himalayan Salt
approx. 1 cup soaking water from the Dates

Soak the dates at least 4 hours. Melt the coconut oil if it is firm. Mix all ingredients into a smooth sauce. Add more water if you want it runnier. Coconut oil makes it thickens a bit.

Banana Split 1 serving.
1 ripe Banana
1 tbsp Honey
1 tsp Vanilla Powder
approx. 3 tablespoons coarsely chopped hazelnuts
1 Orange
Any other fruit / berries

Split banana lengthwise. Peel and filleting orange (cut away all the skins so you only have orange flesh left). Save the orange juice that runs out when you fillets. Cut orange fillets into pieces. Mix honey with vanilla and left over orange juice. Brush bananas with honey mixture and drizzle over the rest. Scoop out as much ice cream you want and sprinkle with orange pieces and possibly some raspberries or blueberries for more color. Drizzle chocolate sauce over and top with the nuts.

❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈

Bilden är lånad och talar för sig själv…

Förra sommaren köpte jag en cykel på Blocket till min dotter som jag betalade 2000 kr för..   Efter ett par månader fick hon punka så hon åkte in till cykelverkstan på väg hem från skolan. Allt ok och hon kunde komma och hämta den dagen därpå.
Nästa dag möttes hon av en polis som förklarade att han inte kunde lämna ut cykeln för den var registrerad som stulen. Polisen kom hem till mig och höll ett kort förhör. Cykeln beslagtogs.

Jag blev misstänkt för häleri trots kvitto och blev så småningom inkallad till ännu ett förhör. Efter flera månader blev jag frikänd från alla misstankar men cykeln var fortfarande beslagtagen. Efter ytterligare några månader fick jag hem ett brev där det stod att cykeln återlämnats till sin rättsmäktige ägare och att åtalet lagts ner. Jag ringde polisen och frågade vad som hände med mina pengar eftersom jag nu inte fick tillbaka cykeln jag köpt, och fick då till svar att jag kunde vända mig till kronofogden och driva in pengarna för de tänkte inte göra mer. Detta kostar ytterligare 600 kr.

Eftersom jag varken hade killens adress eller personnummer bad jag om det, men fick till svar att de inte kunde lämna ut det!?!! DÅ BLEV JAG ARG och efter att konstapeln pratat med polisens jurist som ”hittade en lucka i lagen” så jag fick ut det. Dock sa polisen att det var orealistiskt av mig att tro att jag skulle få ut några pengar eftersom DET INTE RÄCKTE MED ETT KVITTO med motivationen ”hur ska du kunna bevisa att det är han som skrivit på kvittot”. Jag sa att det är ju hans handskrift så det borde väl gå att bevisa, då fnös polisen och sa ”och vem ska betala det” !!(???????????????)

Så nu har jag ingen cykel och tjuven som går fri har fått behålla mina 2000 kr och jag kan överväga om jag vill lägga ut 600 kr ytterligare på att inte få tillbaka dem eftersom han inga har.

Vad lärde jag mig av allt detta?

1. Det är uppenbarligen OK att sno en cykel om du säljer den vidare, du får då behålla pengarna.
2. Ett handskrivet kvitto är tydligen är helt värdelöst, så du kan skriva på precis vad som helst.
3. Inbilla dig inte att polisen hjälper dig.

Listan kan göras mycket längre men jag stannar där.. Naturligtvis tycker jag inte att punkterna ovan är ok men är jag sur? JA!!
Jag har nu bytt cykelreparatör, inte för att de gjorde en anmälan utan att ens kontakta mig, utan för att de lät MIN DOTTER mötas av polisen som en brottsling utan att ens säga ett ljud till henne om att den var stulen…

Suck…