Raw tacos med tortilla majsbröd och test av kravmärkta Olivoljor!

SÅ BESVIKEN jag blir när jag läser Råd & Röns test om kravmärkta kallpressade olivoljor och ser att Saltå Kvarn är en av de få som innehåller rester av besprutningsmedlet klorpyrifos!  Tack och adjö Saltå Kvarn, det var trevligt så länge det varade!! Kan man lita på resten av deras kravmärkta sortiment???

En besvikelse, Saltå Kvarns kallpressade kravmärkta olivolja innehöll 5,45 μg/kg av insektsbekämpningsmedlet klorpyrifos. Tack och adjö..

Läs mer…

Bäst i test var Kung Markattas som jag framöver kommer att köpa 🙂 Tur att de har ett stort sortiment av kravmärkt som dessutom är väldigt lättillgängligt i butikerna.

Bäst i test – både smak och innehåll enligt Råd & Rön – dessutom HELT FRI FRÅN BEKÄMPNINGSMEDEL!

Du kan läsa mer om testet på Råd & Röns hemsida men här kommer en del av testresultatets sammanfattning:

Förra veckan gjorde jag SUPERGODA majsbröd. Tanken var att ha dem till tacos men de var goda att äta precis som de var! Vet inte om det är intressant att veta hur jag tänker när jag gör mina recept men jag går efter vissa grunder och här kommer mitt resonemang kring majsbröden:

  • Äpplena har jag i för ”böjligheten” när de torkat (tänk sega fruktremmar) och för att de ger en fantastisk smak.
  • Linfrömjölet har jag i för att de bildar ett slem som håller ihop bröden, samt för att de när de mals till mjöl ger en sprödare konsistens.
  • Oljan har jag i för att den ger ett lite mjukare bröd.
  • Gurkmejan har jag i för att jag ville ha ett gulare bröd (samt dess fantastiska antiinflammatoriska egenskap) Smyg gärna i gurkmeja överallt där du kan, det smakar illa om det dominerar men tar man lite här och där, då får man i sig så mycket som möjligt!
  • Resten av ingredienserna hade jag i bara för att jag tyckte så just då 🙂

Raw Tacos i majstortilla med salsa

Raw tortilla majsbröd (ca. 9 st)
5 dl majs (ca. 2 majskolvar)
½ gul Paprika
2 Äpplen
1 stor Gul lök
1 färsk Vitlöksklyfta
1 dl Linfrön
1 msk Chilipeppar
½ tsk Gurkmeja
2 tsk Himalayasalt
1 msk Olivolja

Mixa majs, paprika, äpplen och vitlök i matberedare. Mixa till en ganska slät smet. Tillsätt lök, olja och kryddor. Mixa tills löken blivit till småbitar. Smaka av om du vill ha mer kryddor. Mal linfröna till fint mjöl och rör i mjölet. Bred ut på bakplåtspapper i små rundlar. Jag fick ut 9 stycken med en diameter på ca. 17-18 cm.
Torka i torkugn eller vanlig ugn på max 50 grader tills de går lossa från pappret (ca. 3-4 timmar) Vänd dem och fortsätt torka en timma eller två. Torka inte för länge, de ska fortfarande vara lite böjliga. Skulle du råka torka för mycket kan du bara blöta dem med lite vatten (ev. mellan två handdukar). Jag låter dem vara lite mjuka så de går vika men vill du kan du hänga dem över en stång eller över tacoformar så de blir som ett ”U”, eller vänd en muffinsplåt upp och ner och forma dem som korgar i mellanrummen på plåten. Låt dem då bli helt torra.

Tortillabröd med lite cashewost på. Cashewosten gör du enkelt genom att mixa cashewnötter med vatten, citron, salt och peppar.. Håller länge i kylen!

Raw Exotisk Taco Salsa ca. 4 dl.
1/2 färsk Mango
1/3 Färsk Ananas
6 halvor soltorkad tomat
1 Tomat
1 liten Vitlöksklyfta
2 Dadlar
1/2 Gul Lök
1/2 msk Äppelcidervinäger
1/2 msk Chilipeppar (eller mer)
Tabasco eller färsk Chili
Himalayasalt

Blötlägg tomathalvorna och dadlarna en halvtimma. Mixa allt utom ananas och mango till en tjock röra. Tillsätt mango och ananas och mixa igen men inte mer än att det blir lite klumpar kvar. Smaksätt med kryddorna.

Tacofärs (2 pers)
2 Palsternackor eller Morötter
1 dl Hasselnötter eller Valnötter (kan uteslutas eller ersättas av Solroskärnor)
1 dl Skogschampinjoner
1-2 msk Tamari
1-2 msk Tacokrydda

Kör palsternacka, nötter och champinjoner i matberedare till småbitar. Blanda ner tamari och tacokrydda. Ställ undan en stund så bitarna vattnar sig lite.

Servera i tacobrödet med sås och alla grönsaker du tycker om..

3 reaktion på “Raw tacos med tortilla majsbröd och test av kravmärkta Olivoljor!

  1. Hej Tänker du inte linfrön: cyanid, gift? Varför hela tiden så mkt linfrö i raw food bröd? Kan inte vara nyttigt med naturliga gifter

Kommentarer inaktiverade.