Svar från Saltå Kvarn

 

Jag kontaktade Saltå Kvarn angående testet från Råd & Rön och fick faktiskt svar samma dag! Lägger ut svaret här så Ni alla kan dra era egna slutsatser:

Gitte: Jag har alltid köpt Er kallpressade olivolja men så besviken man blir när man läser Råd & Röns testresultat av kravmärkta olivoljor och ser att Saltå Kvarn är en av de få som innehåller rester av besprutningsmededlet Klorpyifos! Tummen ner…

Läs mer…

SALTÅ KVARN: Hej Gitte, du kan lugnt fortsätta köpa vår olivolja tycker jag. De mängder som Råd och Rön har hittat är väldigt, väldigt, väldigt små. Jag kan dock förstå din omedelbara reaktion. Vi tycker emellertid att Råd och Rön har gjort en höna av en fjäder. Enkelt uttryck: även ekologiska produkter kan ibland innehålla mycket, mycket små mängder bekämpningsmedel och ändå godkännas som ekologiska. Världen är dessvärre full av kemikalier som kan kontaminera produkten. Och den s k detektionsgränsen flyttas hela tiden neråt tack vare alltmer avancerade analysmetoder. Normalt är den gräns upp till vilken man inte vidtar någon åtgärd 10 mikrogram av ett bekämpningsmedel – lägre brukar laboratorierna inte kunna mäta. Under 10 mikrogram är produkten således fortfarande att betrakta som ekologisk. Vår olja innehöll drygt 5 mikrogram – dvs väl under gränsen. Hur R&R:s lab har lyckats mäta upp så låga halter är lite av en gåta för oss. Vi förbereder ett svar till Råd och Rön och vi återkommer när vi bestämt hur vi ska reagera på deras artikel. Så här uttrycker IFOAM – som är den ekologiska odlingens ideologiska organisation – problematiken:
”Residue levels of pesticides are a mirror of the world in which any farmer/operator is operating. The pesticides allowed in conventional production can be present in the surrounding environment and may therefore be mirrored in organic produce, even though there has been neither an infringement nor an irregularity in respect to the regulation.” /johan ununger, vd

2 reaktion på “Svar från Saltå Kvarn

  1. Halkade in på din blogg såg att du kontaktat Saltå Kvarn och tänkte bara säga HEJA! Bra gjort! Sen vill jag bara säga att usch 🙂 vad sugen man blir på alla dina recept!

    • Tack Carina men hjälp vilken bra sida DU har då!! Vilket arbete!!! Dig kommer jag att blogga om 🙂 Kram Gitte

Kommentarer inaktiverade.