Basvaror för en Raw Foodian & Raw Lökpaj

Minns ni den där dagen då jag plötsligt hamnade på en TV inspelning? Nu blev det äntligen officiellt – Programmet heter ”Livet på andra sidan” och kommer att sändas på sjuan med början 29 oktober kl. 21.00 Jag har ingen aning om eller när jag kommer att vara med men jag kommer i alla fall sitta bänkad och kolla 🙂 Det är ett realityprogram som följer tre medium och deras klienter som av olika anledningar söker sig till dem. Man kan läsa lite om det nu men det kommer säkert mer om det på TV4 så småningom.

Som Rawfoodian ser både skafferi och kylskåp lite annorlunda ut än det traditionella så jag tänkte tala om vad jag alltid försöker ha hemma för att kunna ”slänga ihop” lite vad som helst..

Läs mer…

Linfrön
Solrosfrön
Bovete (jag brukar alltid ha groddat & torkad färdigt i en burk)
Sötmandel
Cashewnötter
Valnötter och/eller hasselnötter
Dadlar
Soltorkade tomater
Rå Kakao
Vaniljpulver (hel vaniljstång)
Morötter
Palsternacka
Gul & Röd lök
Avocado
Frukt och frusna bär (olika sorter)
Frusna bananbitar
Tomater
Gurka
Zucchini
Stjälkselleri (tyvärr en av våra mest besprutade grönsaker men nästan omöjligt att få ekologisk)
Bladgrönt (olika sallatsorter, groddar, stjälkselleri, citronmeliss, färska kryddor)
Näringsjäst
Himalayasalt
Ekologiska kryddor
Tamari
Agavesirap och/eller Honung
Kallpressad Linfröolja
Kallpressad Olivolja

Har inte specificerat så mycket frukt & grönt eftersom tillgång och säsong är ganska avgörande. Har man det hemma så kan man alltid hitta på något både i matväg, kakväg och smoothies/glass.
När det gäller frukt så försöker jag alltid ha päron, äpplen och bananer hemma, då har man en bra bas. Frusna bär har vi också alltid och så fort bananerna börjar bli övermogna, delar jag dem och fryser in så vi har till glass och smoothies. Du kan också frusa in Avocado som börjar bli lite för mogen och använda till smoothies eller röror av olika slag.
Grönsaker beror helt på vad jag hittar i grönsaksdisken men jag försöker övervägande välja grönt från ovan jord, det känns väldigt snällt i magen har jag märkt. Tomat, lök och gurka har jag alltid hemma.

Dadlar, mandel och vanilj är ett måste för att kunna göra efterrätter och smoothies så det är kris om något av det råkat ta slut! Cashew är ett måste för såser, röror och krämer. Bladgrönt till smoothisar och avocado som bas i röror och desserter.

Och på tal om mat då ja…Ååh den här lökpajen blev god, ser inte mycket ut för världen med till och med min dotter gillade den!! Den är ganska söt men det passar så himla bra ihop med lök. Lökröran är jättegod ihop med andra rätter också, eller på en smörgås med en syrlig röra som pålägg.
Receptet räcker till två småpajer eller en stor om du är jättehungrig men det blir kanske lite väl mycket nötter då…

Raw Lökpaj som är betydligt godare än den ser ut… Får jobba lite på presentationen..

Raw Lökpaj:

Pajbotten
1 dl  Cashewnötter
0,5 dl Pumpakärnor
0,5 dl Groddat och torkat Bovete
2 msk Linfrömjöl
1 msk Citronsaft
0,5 tsk Himalayasalt
Ett par matskedar vatten ungefär

Mal linfröna till fint mjöl. Mixa Cashewnötter, pumpakärnor och bovete i matberedare till smågryn. Tillsätt resten tillsammans med vattnet (lite i taget). Du ska inte använda mer vatten än att degen precis håller ihop. Tryck ut degen till två små pajskal. Har du gott om tid så torka gärna skalet ett par timmar innan du fyller det.

Fyllning 
1 Zucchini
ca. 3 dl spenat
Lite salt

Mixa zucchinin med spenaten och lite salt i matberedare tills zucchinin vätskar sig och allt blir en jämn röra. Saltet hjälper till att dra ut vätskan. Häll över röran i ett finmaskigt durkslag. Har du gott om tid så låt det stå och rinna av, annars pressa ut vätskan med en sked eller ställ en tyngd över. Massan ska bli så torr som möjligt.

Lökröra
1-2 Gula lökar
2 msk Agavesirap
1 msk Tamari
0,5 tsk Himalayasalt

Skiva löken i tunna skivor. Lägg dem i en burk med lock. Häll över tamari, sirap och salt. (saltet gör så vätskan kommer ur löken). Sätt på lock och skaka lökblandningen  så sirapsröran blandas med löken. Låt stå en halvtimma och skaka burken då och då.

Fyllning forts…
Zucchiniröran
4 Dadlar (gärna den saftiga sorten sorten medjool, eller blötlägg vanliga en liten stund)
2-3 msk Citronsaft
4-5 msk Näringsjäst
1 tsk Lökpulver
0,5 tsk Vitlökspulver
ca. 1 tsk Himalayasalt

Häll över den zucchiniröran som du pressat ut vätskan ur i matberedaren igen. (Vätskan kan du spara till en god smoothie). Tillsätt resten av ingredienserna till fyllningen och mixa tills dadlarna är finfördelade.

Fyll pajen strax innan den ska serveras: Häll löken i ett durkslag och låt vätskan rinna av. (vätskan kan du spara till en god dressing). Lägg all lök i pajskalen. Fördela zucchinifyllningen över och bred ut den i ett jämt lager. Toppa med tomater över och servera ev. med en grönsallad.