B & D vitamin och härliga Kokosbars

Nu har jag äntligen fått mitt certifikat som Kristallhealer! Jag har några terapier kvar som ska redovisas innan jag kan börja jobba med det och det är mycket att ta in och smälta, men sedan är det bara att tuta och köra 🙂 Vi lärde oss massor som vanligt och förmodligen fortsätter jag masterutbildningen till våren! Den blir en fördjupning i det vi lärt oss och det vill jag inte missa.. Jag känner mig full av idéer och kommer att göra kristallutlägg hemma som jag tänker skriva mer om här på bloggen. Åh om tid bara växte på päronträdet nere på gården…

En liten skara som certifierades på Kundalini-Nyckelns Kristallterapikurs. Från vänster ser du Susanne, Gitte, Helene, Pirjo och lärare Marie Nilsson.

Läs mer…

Nog om det… Tidigare har jag pratat om proteiner och Raw Food och idag tänkte jag ta upp var man hittar B & D vitaminer. B-vitamin behöver kroppen främst för ämnesomsättningen, minnet och blodproduktionen. Det enda B-vitaminet som kan lagras i kroppen är B12, resten måste vi få i oss regelbundet. D-vitamin behöver du för att hålla skelettet i trim 🙂 Enklaste sättet att få i sig D-vitamin är genom att vistas i solen eftersom kroppen då producerar det själv och lagrar det för stundande vintrar. Jag är ingen förespråkare av kosttillskott eftersom jag anser att man – om man äter en balanserad kost – helt enkelt kan få i sig för mycket!

Här hittar du B-vitamin när du äter Raw Food:
B1 finns i Ärtor, Nötter och Bönor
B2 finns i Nötter
B3 finns i Näringsjäst (ej Raw men OK), Baljväxter (råa jordnötter, ärter, bönor) och Fullkornsprodukter
B5 finns i de flesta livsmedel men speciellt mycket i Näringsjäst och Fullkornsprodukter
B6 finns i mängder i Banan, Näringsjäst, Grönsaker och Fullkornsprodukter
B12 finns främst i Alger och fermenterade Grönsaker. Som vegan kan B12 brist förekomma och det är viktigt att regelbundet få i sig av denna vitamin.

B-Vitaminer finns även i bladgrönt, så om du blandar in en Grön Smoothie varje dag med varierat bladgrönt i din kost behöver du aldrig oroa dig.

För att täcka behovet av D-vitamin räcker det att delar av kroppen exponerats för solen ca. 10 minuter 2-3 dagar/vecka. Ja, det är faktiskt allt som krävs… Kroppen lagrar till viss del dessutom D-vitamin i kroppen, så har du bara varit ute en del sommartid så behöver du inte sitta ute med bar överkropp mitt i vintern bara för att få i dig dem, kroppen har redan fixat det åt dig 😉 Känner du dig ändå orolig finns D-vitamin i bl.a. fet fisk och ägg. Du kan också ta det i form av kosttillskott.

Känner att jag bara måste dela med mig av denna lilla talang om någon nu skulle ha missat henne… Blir fortfarande rörd till tårar varenda gång jag hör den – det är som om man hör Gud tala genom henne.. Som Sharon säger ❤ Heavenly ❤
Hittade tyvärr ingen version utan reklam och ”förspel” så ni får spola lite…

Nu över till något annat igen… 🙂 De här kokoskakorna gillar min dotter. Hon brukar ta med sig dem till skolan innan träningen. KLART bättre än skräpet de kallar energibars i butikerna… hårresande när man läst innehållsförteckningen!

Mimmis Kokosbars direkt från frysen!

Kokosbars
14 dadlar
1 dl Vatten
7 dl Kokosflingor
100 gram Kakaomassa
3 msk Linfrön

Blötlägg dadlarna i vatten så det precis täcker i minst 30 minuter. Mixa dadlarna med ca. 1 dl av dadelvattnet till en slät sirap. Smält kokosmassan i vattenbad. Mal linfröna till mjöl och blanda med kokos och dadelsirap. Rör sist ner den smälta kakaomassan. Forma bars av degen och ställ i frysen ett par timmar så de stelnar.

Täck dem med minst två lager smält Raw choklad (se grundrecept). De håller nog ganska länge i kylen men förvara dem i frysen så behöver du inte fundera mer på det 🙂

8 reaktion på “B & D vitamin och härliga Kokosbars

 1. Men OJ så goda de där ser ut, nästan syndigt! Men jag indrar vad är kakaomassa? Inte samma sak som kakaosmör väl?

  • Hej Sara! Kakaomassa är produkten man har innan man separerar kakaopulver från kakaosmöret. Har du inte kakaomassa kan du bara ta hälften kakaosmör och hälften kakaopulver.

   • Tack! Ett väldigt stort tack för en fin och inspirerande blogg! Jag gillar att göra egna recept, men ibland är det skönt att låta någon annan uppfinna hjulet… Jag har precis beställt en torkugn som jag längtar SÅ efter att få använda och då kommer din blogg vara en av mina källor till inspiration!

    • Tack Sara 🙂 Åh lyckliga du! Torkugn står högt upp på min önskelista!! Jag gör också jättemycket efter andras recept men har tagit för vana att alltid skriva ner vad jag har i när jag gör egna, ifall det blir lyckat 🙂

 2. D vitamin får vi bara i oss från solen under sommarmånaderna och det lagras i kroppen cirka 3 månader så under vintern bör vi äta ngt med D-vitamin eller kosttillskott… så slipper man vinterförkylningar och man blir dessutom inte lika ledsen av vintermörkret. D-vitaminbrist är något de flesta har under vintern.

Kommentarer inaktiverade.