Äppel Päppel ❦

Till helgen är det dags för fjärde delen av kristallterapikursen. Hade tänkt vänta till våren för jag har inte hunnit förbereda mig som jag borde men en natt drömde jag så påtagligt att jag bara MÅSTE gå NU och det kändes som en ren uppmaning, så jag ringde Marie och frågade om det fanns någon möjlighet att få hoppa in med så kort varsel. Det gick bra men först skulle jag få godkänt på hemtentan… 68 frågor…puh… om minerallära, kristallutlägg, holistiskt arbete, chakrabalanseringar och aurarening mm kom på mejl så det var bara att glömma alla planer jag hade för helgen. Satt i stort sett hela lördagen och halva söndagen (det var ju ett tag sen jag gick trean) men jag fick i alla fall godkänt!!

Bilden har inget med kursen att göra men jag ville ha med lite kristaller så då blev det denna från Silverbitens webbshop. Gillar färgerna men det är väl för att det är en talismanpåse för Vattumannens stjärntecken och jag är ju en solklar vattuman!

Läs mer…

Efter hela kursen räknar jag med att kunna ta emot klienter för olika kristallterapier och även väva in det i min raw food coaching. Ska bli SÅ spännande att se vad vi får lära oss nu på steg fyra!

Har också börjat planera ommöblering så jag får ett behandlingsrum/butik hemma. Ett av rummen ligger i direkt anslutning till ytterdörren så det kommer att bli helt perfekt 🙂 Bilder kommer men det dröjer några veckor! Så fort rummet är klart kommer jag att börja behandla på ”övningsklienter”. Det är en del av utbildningen som är ganska omfattande. Så bor du i närheten av Kalmar är du välkommen att höra av dig för gratis behandlingar! Jag kommer nog att lägga ut mer information om detta när det blir aktuellt.

När jag var klar med hemtentan i söndags kände jag att jag ville ha en belöning – för det förtjänar man ju alltid, och förtjänar man det inte, ja då behöver man ju definitivt trösta sig – eller? 😉 Och nu i äppeltider ligger de ju överallt och bara väntar på att bli upplockade! Vilka då? Jo, ÄPPLEN såklart! På min väg till jobbet cyklar jag förbi flera vilda äppelträd och ibland har jag tur att ingen annan hunnit plocka upp dem 🙂

Skulle ta en gullig bild med Doris och vildäpplena men ser ni mördarblicken?

Riktigt syrliga små underbara äpplen, ser nästan ut som plommon. Denna gången blev det både äppelpaj och äppelgröt – ÅÅh MUMMA 🙂 Honungen ihop med äpplen ger en härligt rund och fyllig smak men den kan bytas ut mot dadelsirap eller agavesirap om du inte äter honung.

Raw Äppelpaj

Raw Äppelpaj, ca. 10-12 bitar:

Botten
4 dl Mandel
10 Dadlar
2 Fikon (kan ersättas med 2 dadlar)
½ tsk malen Muskot
3 tsk malen Kanel
1 nypa Himalayasalt
2 msk Honung
2-3 msk kallpressad Sesamolja

Mixa mandeln till småbitar i matberedare. Tillsätt allt utom honungen och oljan. Mixa till småbitar. Tillsätt honung och medan du mixar tillsätter du sesamoljan, det är inte säkert att du behöver all. När degen känns lite kletig och sammanhållande räcker det. Tryck ut den i en pajform till en kompakt botten. Jag brukar klä formen med plastfolie för att lättare få ut pajen efteråt.

Fyllning
8 dadlar
2 äpplen
½ tsk Kardemumma
2 tsk Kanel
1 tsk Vaniljpulver
1 msk Honung
1-2 msk blötläggningsvatten från dadlarna

Blötlägg dadlarna i minst en halvtimma. Kärna ur äpplena, behåll skalet på om de är ekologiska. Mixa allt till ett äppelmos i matberedare. Det får inte bli för rinnigt så det är inte säkert att du behöver allt vatten. Bred ut över pajbotten.

Toppa med två tunt skivade äpplen (mycket tunna skivor) som du fördelar snyggt över pajen. Dofta lite kanel över. Låt gärna stå en timma innan servering.

Du kan servera pajen som den är utan tillbehör men jag gjorde en vaniljsås till. Hade en gammal avocado hemma som jag slängde i och resultatet blev en oväntat len vaniljsås så det var inte sista gången!

Raw Äppelpaj med Vaniljsås

Raw Vaniljsås (ca. 6 dl)
3 dl Cashewnötter
1 väl mogen Avocado
1 tsk Vaniljpulver
1 msk Honung
2 dl Vatten

Mal nötterna till fint mjöl, ju finare, desto krämigare sås. Tillsätt resten och mixa till en slät tjock sås. Tillsätt mer vatten om den blir för tjock. Ska den stå lite innan den serveras får du räkna med att den tjocknar lite.

Pajen går bra att frysa och det gör vaniljsåsen också men då får du äta den som vaniljglass istället för den blir väldigt rinnig när den tinat.
Resten av min paj är i frysen nu men i måndags åt jag en bit till frukost på jobbet tillsammans med resten av vaniljsåsen 🙂 Annars kan du ju spara såsen till..☟

Raw Äppelgröt på vildäpplen från en av Kalmars vackra parker. Serverad med god vaniljsås på en bädd av smultron.

Raw Äppelgröt 1 port.
3-4 syrliga Äpplen
4 torkade osvavlade Aprikoser
Ca 5 Dadlar
1 msk Honung
Lite Kardemumma
Lite mer Vaniljpulver
Ännu lite mer Kanel
0,5-1 dl dadelvatten
0,5 dl grovhackade Hasselnötter att strö över

Kärna ur äpplena, lämna kvar skalet om de är ekologiska. Blötlägg aprikoser och dadlar i minst en halvtimma. Mixa allt i matberedare (utom hasselnötterna) till en gröt, det får gärna vara lite klumpar kvar. Smaka dig fram till hur många dadlar du vill ha i, det beror på hur syrliga dina äpplen är. Tillsätt vattnet lite i taget, du kanske inte behöver allt. Smaka av med kryddorna men överdriv inte så du känner den härliga äppelsmaken 🙂

Gröten blir UNDERBART god med vaniljsåsen som jag spädde ut med lite vatten så den blev som tjock vaniljmjölk. En hääärlig frukost som start på en underbar dag ❣

 

4 reaktion på “Äppel Päppel ❦

  1. Vilken fantastisk blogg Du har! Otroligt inspirerande att läsa och titta. Har sett dina änglar förut, super fina! Återkommer för köp! Vänligen Liselotte

  2. Det ser meget lækkert ud. Jeg har æbler i haven som aldrig før og har nu, på gammeldags maner, laver gele, grød og puttet i fryseren. Der er ikke flere glas og bøtter til disse skønne æbler, så jeg tænker på at skære dem i skiver og tørre dem. Har læst, at de skal i ovnen i et par timer ved 70 grader, men kan de lufttørres på en forsvarlig måde i skandinavien tror du?

    • Åh hvor jeg dog ønsker at jeg også havde en have! du kan bare hænge æblerne op på en stang så der bliver lidt luft imellem dem, så tørrer de fint. Det gjorde min gamle naboe 🙂

Kommentarer inaktiverade.