Krämig chokladkaka med aprikosfyllning

Kanske inte det roligaste inlägget som kommer idag men jag tror att många kan ha samma problem –  Eksem! Jag har haft problem i många år med eksem som plötsligt blossar upp. Jag får det ibland här och där. Stresseksem kallas det och när det kommer vet jag att jag måste varva ner lite.. Veckorna innan semestern var ganska stressiga. Jag tänkte inte så mycket på det när jag var mitt uppe i det men när eksemet slog ut så suckade jag lite och tänkte att jag ändå skulle få ta det lugnt snart. Jag HADE en lugn semester men eksemet försvann inte och när jag började jobba igen så blev det bara värre och värre…

Läs mer…

Verkligen besynnerligt med tanke på min kost och envist har jag vägrat kortisonsalva.. Jag har provat rå kokosolja men det var nästan som om det blev värre av det. Har provat Hajkräm från Icelandic Herbs som faktiskt dämpade det en del men till slut blossade det upp så illa att jag fick söka läkare… 200 kr kostade det mig att sitta hos en läkare i 10 minuter som sa att den sortens eksem blir man aldrig av med, den kommer alltid att återkomma och jag MÅSTE använda Kortisonsalva. Thats it. Jag ville gräva i ANLEDNINGEN till varför det blossade upp men han sa bara att det var helt omöjligt att gå till botten med…………………… suck… Sjukvård i all ära men det känns som man bara lägger locket på och släcker branden tillfälligt men bryr sig inte om att titta på anledningen med det resultatet att det ligger i kroppen som en ”tickande bomb”.

Hajkräm från Icelandic Herbs

Nåväl jag får väl experimentera på mig själv då.. Hittade ett recept på en salva på Rawfoodmiddagar Stockholms facebooksida. Minns inte vad tjejen hette som lade ut det men här kommer receptet som hjälpt henne:

Kräm mot exem
Extra Virgin Kokosolja
Färsk gele från Aloe Vera-planta
Tea Tree olja
Rölleka extrakt
Bivax
Hallon arom

Hon skrev inte mått så man får väl gissa. Hallonaromet hade hon i för doftens skull i alla fall. Jag ska se om jag hittar en aloeplanta, det behöver jag ändå ha hemma, sen ska jag testa krämen.

TinaHarmoniqa har talat sig varm för Kollodialt silver. Tanken har varit motbjudande för mig att inta silver.. men nu har hon lyckats övertala mig..när jag kom hem från mässan som hon också ställde ut på, låg det en flaska i en av mina kassar 🙂 Så nu ska jag prova det..och betala den… Tack Tina!

Nu över till lite godare saker.. CHOKLAAAAD 🙂

Den här kakan är nog min absoluta favorit! Jag älskar aprikosmarmeladen ihop med chokladen mmmmmmmmmmmm…..

Krämig chokladkaka

Botten
5 dl Valnötter
1 dl Kakao
1,5 dl blötlagda Dadlar
Lite Himalayasalt

Mixa allt i matberedare till en kletig deg och tryck ut i en form med löstagbar botten. Tillsätt eventuellt lite vatten om den blir för torr.

Aprikossylt
2,5 dl blötlagda torkade Aprikoser
2 msk Citronsaft
2 msk Vatten eller mer.

Mixa allt i en mixer till en syltig sylt och bred ut över chokladbotten.

Frosting
3,5 dl Avokado (ca. 3-4 st)
2 dl Dadlar
1 dl Kakao
ca. 0,5 dl Vatten (ta lite i taget, mängden beror på hur torra dadlarna är).

Mixa allt i matberedare eller mixer till en slät smet. Bred ut smeten över kakan. Ställ in i kyl och låt allt stelna. Kakan går jättebra att frysa. Jag brukar skära den i bitar innan och ta upp en bit när jag är sugen 🙂 Yum!

En bit till?

That’s all for today folks 😉

6 reaktion på “Krämig chokladkaka med aprikosfyllning

 1. Hade själv eksem i flera år och till slut la jag av med kortisonen. Det blev riktigt illa och jag fick bära ringen i halskedjan för den gick inte på. Efter 1-1,5 år märkte jag svaga förbättringar vid utlandsresor för när jag kom hem så ökade eksemet och då testade jag sånt som ändrades de dagarna. När jag la av mjölken så fick jag en snabb förbättring även om det tog månader innan ex nagelbanden var ok. Även magen blev mer nöjd. Laktosfri mjölk hjälpte tyvärr inte min svåger för eksem kan ha olika anledningar men det är enkelt att testa en tid själv. Själv har jag sluppit eksem i 20 år så det värt det jobbiga året:)

  • Hej Annika,

   Usch ja, Kortison är bara nödfall!! Jag är helt säker på att det kommer inifrån och måste bara klura ut vad det beror på och hur jag botar det. Just nu tar jag kollodialt silver. Tar maxdosen och tänker fortsätta tills flaskan är slut men man måste nog också titta på anledningen till att det uppstår. På kristallterapikursen kom jag fram till vilka ”problem” det kan vara knutet till och kommer att göra olika kristallutlägg som jag också kommer att skriva om. Jag har bara inte haft tid att fördjupa mig i det just nu.. men det kommer 🙂 Det låter helt underbart att du sluppit det så länge!!
   Kram Gitte

 2. Tack för supergott recept! Jag tog smält kokosfett istället för vatten i chokladkrämen (ung samma mängd) för att få en lite fastare konsistens och rundare smak och det blev kanon.

 3. Usch, vad jobbigt med eksemet. Förstår din frustration med läkarvården! Många gånger kan de verkligen vara bra och hjälpa en men vi i Sverige har verkligen inte kommit långt med att läkarna kan tänka lite mer åt det ”alternativa” hållet, tyvärr. Jag fattar inte hur man som läkare bara kan nöja sig med att säga att ”så här är det” utan att vilja försöka hitta den egentliga orsaken. Hoppas du hittar något som hjälper!
  Och TACK för detta goda kakrecept. Jag satt här och funderade på vilket, av många goda kakrecept som jag faktiskt skall ta och prova. Nu vet jag 🙂 Jag skall definitivt göra detta!
  Ha en bra helg!
  Kram Maria

  • Jaa tala inte om det! Men jag får använda mig själv som testperson med hjälp av kristallhealing och lite annat, så det finns väl någon mening med det också 🙂 Den kakan är min absoluta favorit, skulle gjort den i helgen men jag hittade inga mogna avokado, så det får bli i slutet på veckan.
   Kram Gitte

Kommentarer inaktiverade.