Rawbullmacka med rödbetssallad:)

Vilken härlig helg! Jag har stått på Må Bra Mässan på Öland lördag och söndag och hade med mig 200 Raw Food bollar som jag bjöd på. Raw Food var egentligen bara en ”kul grej” eftersom det var Silverbitens smycken jag skulle sälja men folk var så nyfikna på att veta mer om Raw food så det var nästan det enda jag pratade om!! Jag är SÅ glad 🙂 Jag blev tillfrågad om jag ville komma och föreläsa om Raw Food och tillaga något inför publik och en någon frågade om jag ville komma om de samlades ett litet gäng. Hmm.. hade inte planer på att utveckla mig mer än min coaching men man måste ju utvecklas eller? Så jag sa inte ja men inte heller nej 😉 Bollarna jag bjöd på var en variant av Citroncaroberna som jag bloggat om tidigare men eftersom jag inte hade tillräckligt många receptlappar att dela ut så lovade jag att lägga ut receptet på bloggen, så här kommer det.

200 Raw Citronbollar!

Läs mer…

Citronbollar
2 dl Solrosfrön
2 dl Sötmandel
16 Dadlar
2 msk Carobpulver (eller Kakaopulver)
1 msk Citronzest (rivet skal från 1-2 citroner)
Ca. 0,8 dl Citronsaft (saft från 1-2 cotroner)
0,5 tsk Himalayasalt

Lägg solrosfrön, sötmandel, carobpulver ocg salt i matberedare och mixa till småbitar. Tillsätt dadlar och citronzest, mixa till småbitar. Häll sist i citronsaften och mixa till en grynig massa. Det ska bli lite kletigt så du får kanske skrapa kanterna ett par gånger. Tillsätt med citronsaft om det behövs. Rulla till bollar som du rullar i kokos.

Jag färgade kokosen gul eftersom det var citronbollar men det går färga både röd, grön och blå också. Vill du också färga kokos, då gör du så här:

Gul: Mixa försiktigt kokos med lite morotsjuice.
Röd: Mixa försiktigt kokos med lite rödbetsjuice.
Grön: Mixa persilja först som du sedan mixar försiktigt med kokos.
Blå: Mixa kokos med lite tinade eller färska mosade blåbär.

Experimentera lite vetja!

En fråga som nästan alla ställde om Raw Food var hur jag fick i mig tillräckligt med proteiner. Forskarna har genom åren ändrat sig angående hur mycket protein kroppen måste ha. Man har tidigare trott att vi behöver mer än dubbelt så mycket som rekommenderas idag, och de rekommendationerna är ändå väl tilltagna. Det har blivit lite proteinhysteri och äter man en blandad kost så behöver man egentligen inte tänka så mycket på det. Proteindrinkar är i mitt tycke rena galenskapen!! Nu för tiden säger forskarna att man som vegan bör få i sig ca. 0,80 gram protein/kg kroppsvikt/dag. Med andra ord, väger du 60 kilo bör du försöka få i dig 36 gram/dag = alltså nemas problemas 🙂

När du äter Raw så får du ju i dig växtproteiner istället för animaliska proteiner. Kroppen har lättare för att ta upp animaliska proteiner än växtproteiner (ca. 10% skillnad) så därför får man äta lite mer än om man äter kött. Proteinrikast är bladgrönt som innehåller ett överflöd av aminosyror (grön sallad (inte isbergssallad) ju mörkare ju bättre, kål, spenat, hallonlöv, ruccola, kirskål för att nämna några) Jag förespråkar att man mixar bladgrönt i en sk. grön smoothie varje dag, de är SÅ OTROLIGT välgörande. Sönderfördelade är bladen väldigt lätta för kroppen att ta upp och du känner inte beskan om du mixar med frukt och bär. Läs gärna Victoria Boutenkos bok Grönt för livet. Fullvärdigt växtprotein hittar du också i baljväxter, groddar, bovete, nötter, alger (spirulina och Nori) och mer eller mindre alla grönsaker så länge de är råa.

Ibland är jag sugen på mat jag åt innan jag blev ”raw” och en köttbullmacka med rödbetsallad är en av dem. Ja men vill man ha det, då är det ju bara att antingen äta en köttbullmacka eller sätta igång och skapa något liknande och jag tycker denna blev himla bra 🙂 Brödet jag använt är zucchinibröd och som köttbullar kan du använda antingen Rawbullar (utan tomatsåsen) eller rawburgare rullade som köttbullar. Rawbullarna är lite mildare i smaken än Rawburgare-receptet..

Rawbullsmörgås med raw rödbetssallad

Inlagda rödbetor
3 Rödbetor
0,5 dl Äppelcidervinäger
1 msk Agavesirap
1 tsk Himalayasalt

Finhacka rödbetorna och blanda dem med resten av ingredienserna. Låt stå minst ett dygn.

Detta recept kan också användas till västeråsgurkor med några dillkvistar i eller till vanlig gurka med lite hackad persilja. Öka på mängden vätska bara tills den täcker gurkorna.
Vet inte hur länge det håller sig i kylen men jag har haft gurka stående i fyra veckor  i tättslutande glasburk utan att de möglade.

Raw Rödbetssalladsås
1,5 dl Cashewnötter
2 msk Rödbetsspad
3 msk Vatten
1 msk Citronsaft
1 tsk Dijonsenap (ej raw)
Knappt 1 tsk Himalayasalt
Svartpeppar

Mal nötterna till fint mjöl. Tillsätt resten och mixa till en slät röra.

Häll bort vätskan från rödbetorna och låt de rinna av en stund innan du blandar dem med såsen. Låt stå en timma så röran tjocknar. Är den fortfarande för rinnig kan du hälla röran i ett finmaskigt durkslag en stund.

4 reaktion på “Rawbullmacka med rödbetssallad:)

  1. Dejligt at din weekend er gået så godt, selvom det måske gik i en anden retning end du forventede!
    Her du prøvet at komme et stykke rå peberrod i syltede ting? Det er en ting som man kom i sursyltede ting for at det ikke skulle blive dårligt. Det var før atamon og lignende produkter blev opfundet. Jeg har selv brugt det før i tiden og det virker ret godt.
    Glæder mig til at høre fortsættelsen af din udvikling indenfor rawfood, rigtig god ”tur”.
    Knus

    • Tak kære søster 🙂 Peberrod vil jeg prøve og skrive om, det var et godt tips! Jeg ringer nok i weekenden, jeg er spændt på at hører om din tur til Birmingham! Knus <3

Kommentarer inaktiverade.