Zucchinibröd i många varianter!

Jag måste göra lite reklam för nästa helg! Då ställer jag ut med Silverbiten.seMå Bra Mässan på Öland som firar 10-års jubileum! Jag planerar att ta med mig smakprover på några Raw Food gottebitar och försöka sprida lite välmående 🙂 Du kan läsa mer om mässan här.

Detta zucchinibröd gjorde jag första gången efter Ani Phyo’s kokbok. Det var JÄTTEGOTT och efter det så har jag gjort lite egna varianter på det. Ett grundrecept till ett neutralt bröd som du kan smaksätta om du vill. Jag har även lekt lite och testat olika kakvarianter. Smetar man ut det tunt och minskar lite på zucchinin så blir det spröda och goda kex istället. Du kan också lägga i hela/grovhackade solrosfrön och lite lite carobpulver, så smakar det som rågböd 🙂

Underbara Zucchinibröd med Avocadoröra

Läs mer…

Zucchinibröd ca. 12 st
2,5 dl Solrosfrön
2,5 dl Linfrö
7 dl tärnad Zucchini (ca. 350 gram eller 2 små)
0,5 dl Olivolja
1 tsk Himalayasalt

Mal solrosfrön och linfrö helt. Mixa zucchinin i matberedare eller micer med oljan och saltet. Zucchinin ska bli en vattnig smet. Blanda med fröna till en tjock deg som du breder ut på en plåt med bakplåtspapper i ett ca. 0,5 cm tjockt lager. Skär rutor i önskad storlek och torka nästan 1 dygn i ugn på max 50 grader med luckan på glänt. När bröden är torra är de klara. Du kan justera mjuk/torrheten på bröden genom att tillsätta mer/mindre zucchini. Ju mer zucchini desto mjukare bröd. Prova dig fram!

På bilden har jag serverat dem med avocadoröra och lite grönt. Vill du så kan du också hacka i tomat och lök eller annat gott i röran.

Avocadröra
1 Avocado
1 msk Citronsaft
1/2 liten gul lök
1 liten tomat
Ett par stänk Tabasco (ej raw)
Lite Himalayasalt
Nymald Svartpeppar

Mosa avocadon och blanda i citronsaft, Tabasco, svartpeppar och salt. Finhacka löken och skär tomaten i lite större bitar.
Blanda allt till en röra. Bred röran på brödet och toppa med salladsblad och några tomatskivor eller vad du nu har.

Jag bytte ut solrosfröna mot mandel i grundsatsen och testade att smaksätta brödet för det är ändå såpass neutralt och resultatet blev riktigt gott!! Så här kommer 4 varianter på småkakor..

Småkakor med zucchinibröd som bas. Längst ner: Lakritskakor, till höger: Nyponkakor, till vänster: Smöriga Vaniljkakor och i mitten: Chokladkakor.

Grundreceptet är Zucchinibrödet ovan men byt ut solrosfröna mot mandel.

Chokladkakor
1 sats Zucchinismet med mandel
1 dl Kakao
1 dl Kakaonibs
0,5 dl Agavesirap
2 tsk Vaniljpulver

Gör recept enligt zucchinibrödet ovan och blanda i ingredienserna till chokladkakorna. Smeten blir ganska lös så jag bredde ut den på ett bakplåtspapper. Torkas som brödet.

Chokladkakorna blir väldigt ”chokladiga” och lite chokladbittra. Håller länge om du torkar tills de är helt torra.

Nyponkakor
1 sats Zucchinismet med mandel
1 dl Nyponpulver
0,5 dl Agavesirap
6 dl Finhackade torkade Mullbär
4 msk Citronjuice

Gör recept enligt zucchinibrödet ovan och arbeta in resten av ingredienserna och rulla till bollar och tryck ut för smeten blir ganska hård. Torkas som brödet.

Smöriga Vaniljkakor
1 sats  Zucchinismet med mandel
3 msk Macapulver
1 msk Vaniljpulver
0,5 dl Honung

Macapulvret och honungen ger den där lite smöriga smaken men var försiktig så inte Macan tar över. Gör recept enligt zucchinibrödet ovan och blanda i ingredienserna. Jag gjorde rutor men du kan göra vilka former du vill. Se bara till att de inte är FÖR tjocka för då blir de inte spröda. Torka som brödet.

Lakritskakor
1 sats Zucchinismet med mandel
1 dl Lakritsrotpulver
0,5 dl Honung
1 msk Limejuice

Vet inte hur jag tänkte här men det blev faktiskt jättegott!! Gör recept enligt zucchinibrödet ovan och blanda i ingredienserna. Platta ut små kakor och torka i ugn som brödet.

Tror också att det skulle vara gott med mintkakor och citronkakor men det får bli en annan gång 🙂

Vill du prova de olika smakerna innan du gör en hel sats, ta då en sats zucchinibröd som du delar i 4 delar och dela recepten med 4.. så blir det inte så mycket ifall du inte tycker om det. Kom också ihåg att gillar man inte något är det bara att blöta upp igen och göra något annat av smeten, fast det har torkats. Det är fördelen med att ingenting är tillagat 😉

18 reaktion på “Zucchinibröd i många varianter!

 1. Hej Gitte!

  Jag bestämde mig för att prova dina zuchinni bröd, just nu har dom torkat i ugnen i ungefär 4-5 timmar och de ser redan lyckade ut! Dock undrar jag hur länge man kan vara bröden efter torkat de? Det nämligen så att jag har lyckats få 9 bitar av degen och skulle vilja kunna äta brödet flera gånger i veckan.

  Hälsningar
  Naz

  • Hej Naz,
   Om du torkar dem helt så håller de i månader! Jag har kvar som jag gjorde i somras och de smakar fortfarande fint. Dock försämras näringsvärdet efter några veckor och fröoljan kan härskna men jag känner ärligt talat ingen skillnad. 🙂

 2. Hej!
  Vilken fin sida du har1 Många intressanta recept som man lockas att prova. Jag håller just på att göra Zucchinibrödet då en tanke slog mig.
  Det är väldigt mycket krossade linfrön, 2 1/2 dl i degen. Det är sammanlagt ungefär ca 15 msk om jag räknat rätt.
  Vad jag hört och läst så ska man inte äta mer än högst 1-2 msk hela linfrö per dag p.g.a. den höga cyanidhalten.
  När det gäller krossade frön så bör man äta mindre, kanske bara 2 msk per dag, då man exponeras för cyaniden mer när fröna är krossade. Cyanid, blåsyra, är ju ett farligt gift som man kan bli väldigt dålig och faktiskt dö av.
  Jag antar att det här brödet blir väldigt gott. Det ser så gott ut på bilden. Risken är väl att man äter flera bitar och då får i sig för mycket krossade linfrön.
  Vad anser du om det?
  Enligt uppgift försvinner minskar cyanidhalten betydligt när man bakar bröd i temperaturer över 175 grader men här är ju temperaturen betydligt lägre.
  Vet du om cyaniden försvinner under det långa gräddningstiden?

  Tack för en fin sida! Ser fram emot ditt svar!
  Varma hälsningar
  Barbro

  • Hej Barbro,

   Tack för din kommentar! Det var väldigt bra att du tog upp den frågan.
   Jag har själv funderat över det där och faktiskt slutat blanda i linfrö när jag inte behöver det för konsistensens skull just för att jag är orolig över att få i mig för mycket linfrön. Jag tror inte du behöver oroa dig över mängden i bröden om du inte äter flera varenda dag, de mättar så mycket att man oftast bara orkar 1-2 bröd men det är ändå bra att vara lite försiktig. Jag har inget bra svar att ge dig just nu men jag lovar att ta reda på det och göra ett blogginlägg om det, för det känns som en viktig fråga.
   Rent spontant så tror jag att det borde vara möjligt att i detta recept byta ut stora delar av linfröna mot malda Chiafrön eftersom de också bildar det gel som behövs för att hålla ihop bröden, jag har ett brödbak på gång i helgen så det ska jag testa och se om det går. Jag kommer också att lägga upp flera brödrecept framöver som innehåller mycket små mängder linfrön, bl.a, hör och häpna, ett mjukt bröd 🙂
   Så..tack för att du ställde frågan, jag återkommer!

   Kram Gitte

   • Hej igen gitte!
    Tack för ditt svar. Jag är väldigt intresserad av matlagning både rawfood och annan mat. Jag har hållit på med det i många år. Nu har jag precis köpt en juicemaskin och försöker använda det som blir kvar när man gjort juicen på ett vettigt sätt.
    Man blir ju uppfinningsrik!
    Jag testade ditt bröd som sagt och tog då de angivna ingredienserna och ”pulpan” ifrån juicen istället för squash, 7 dl rotfrukter, grönsaker, citron och ingefära. Det blev ett kanongott bröd kan jag säga. Sen slog mig tanken att när det blir så himla gott då är det lätt att man kanske äter för mycket.
    Nästa dags juicepulpa blandade jag istället med ett par dl blötlagda mandlar (som jag körde i matberedaren), 1 dl chiafrön (som jag först pulvriserat i Vitamixen) samt 1 dl psylliumfröskal. Jag gjorde annars i princip likadant. Brödet var klart efter ca 20 timmar och blev även det kanongott.
    Någon som skrivit i kommentarerna skriver att man kan använda ditt recept till paj och pizzabotten. Sen kan man ju göra kakor också som du föreslår.
    Jag kan tänka mig om man har en matglad familj att det kan slinka ner många bitar – det blir ju så himla gott – och då kan det bli för mycket linfrön.
    Jag har tittat även på många andra recept på rawfood kex och liknande och även där är det ofta väldigt mycket linfrön. Det går alltså jättebra att byta ut linfröna helt eller delvis mot chiafrön och psylliumfröskal.
    Ser fram emot fler recept!
    PS Såg dig på TV – Du gav ett väldigt trevligt intryck!
    Kram Barbro

    • Jag ska testa att göra ditt bröd istället, tror att det blir väldigt bra! Har diverse brödbak på ”G” idag 🙂 Pulpan som blir över när man gör juice är fantastiskt god till allt möjligt. har du testat att blanda upp den med en raw majonnäs? Det blir lite som tonfisksallad och verkligen jättegott!! Jo, receptet blir bra även till paj och pizza, det går variera i all oändlighet!
     Tack, det var kul att medverka i programmet. Nervöst att se sig själv och jag var väldigt orolig för hur de klippt ihop det jag sa, men det gick ju bra 🙂
     Kram

     • Tack för tipset om att blanda resterna ifrån juicen i raw majonäs. Ska testa det med dagens pulpa. Var hittar man bra makadamianötter?
      kram Barbro

     • Jag köper mina Macadamianötter hos Råvarubutiken i 2,5 kg påsar. Jag köper i stort sett allt där. De håller hög kvalitet på sina råvaror, levererar snabbt, svarar alltid på mejl och är verkligen supertrevliga. Majonnäs kan du även göra på cashewnötter, det är lite billigare.
      Jag blev så sugen på röran när jag jag tipsade dig så jag gjorde den själv igår av morotspulpa och hackad rödlök. Jag blandade i färsk chili lite vitlök i majonnäsen också, det är verkligen jättegott!! Hade det på en smörgås igår och ska äta det på mitt nytorkade bröd idag 🙂 Tror faktiskt att om man gör små frikadeller av blandningen och torkar så bara ytan blir lite hård, så blir det ett gott tillbehör till annat, men det har jag inte testat – än.

      Kram Gitte

 3. Gjorde det här brödet häromdagen och så gott det var! Konsistensen blev också väldigt bra, både på degen och det färdigs brödet. Jag har alltid svårt att få till konsistensen när jag gör råa bröd, så det här receptet var precis vad jag behövde. Ska använda det här receptet som grund och göra både paj och pizza och prova med olika kryddor. Ska också prova kakorna, häftigt med zucchini i kakor ju.

  • Tack Jaana, Kul att du gillade det! Breder man ut smeten tunt så blir bröden lite som tunt knäcke, jättegott det med 🙂 Jag kommer med ett recept till snart på ett ännu mjukare bröd som man också kan använda till allt möjligt, jag måste bara köpa ingredienserna och ”baka” det först så jag kan ta nya bilder. Ska kolla in din blogg, kul med fler som bloggar om Raw Food.
   Kram Gitte

 4. Hej! Vad glad jag är att jag hittat den här bloggen! Du har så himla mycket fina recept för någon som mig som är väldigt nyfiken på raw food, men endast testat gröna smoothies, rawglass och lite rawgodis hittills. Dagens projekt är hallonremmarna och sen ska jag ta mig an zucchinibrödet!

  Hälsningar,
  Linda

 5. Nu har jag gjort zucchinibrödet igen och det blev jättegott! Första gången jag gjorde dem hade jag glömt min minimixer på jobbet och fick inte malt linfröna så jag provade med sojamjöl som jag hade hemma. Inte så lyckat….(och inte raw heller så klart). det blev bara en hel massa smulor. Men nu blev det riktigt bröd och jättegott!
  Skall absolut prova att göra lite kakor som du har gjort!
  Tack för inspiration 🙂
  /Maria B

Kommentarer inaktiverade.