Kiwiklubbor & Chokladpraliner….ja, jag vet.. choklad igen ♥

Jag fick för mig att jag skulle kolla hur mycket nötter och grejer jag egentligen åt på en vecka, så jag bestämde mig för att anteckna allt jag åt! Det var faktiskt lite kul att se vad som egentligen slank ner under en veckas tid 🙂

Läs mer…

Här kommer listan:
Måndag: 1 Grön smoothie + Fruktsallad med müsli & vaniljnötmjölk + 2 fruktremmar + 1 Kokosbar + 1 plommon + 2 zucchinibröd m valnötsburgare & jalapenosås.

Tisdag:1 Grön smoothie + Fruktsallad m müsli & vaniljnötmjölk + 10 Sushibitar + 3 fruktremmar + 3 dl laxsoppa (ej raw)

Onsdag:1 Grön Smoothie + 3 Havrebanankakor + 10 Sushibitar m marinerad grape + 5 dl kaffe (ej raw) + Blandsallad m dressing + 1 glass (ej raw)

Torsdag: 1 Grön smoothie + 1 bit medelhavspaj m blandsallad + 4 hallonremmar + Fruktsallad m vaniljsås + 3/4 Hemlagad Pizza (ej raw).

Fredag: 1/4 Hemlagad pizza (ej raw) + 2 zucchinibröd m tomatröra + Coleslaw + 1 Chokladkub + 1 bit Chokladtårta m hallontopping + 2 dl kaffe (ej raw)

Lördag: 2 Zucchinibröd m avocadoröra + 2 gröna chokladsmoothies + Coleslaw + 1 bit Chokladaprikostårta.

Söndag: 1 Grön Smoothie + 3 Zucchinibröd m avocadoröra + 2 Vattenmelonslush + Kaffe + 3 Chokladkuber + 1 kokosbar.

Räknar om det till rena råvaror så blir det ungefär så här:
3 Päron
3 Mango
4 Apelsiner
1 Äpple
1/3 Ananas
3 Nektariner
3 Plommon
5 Bananer
5,5 dl Blåbär
3 dl Hallon
1/4 Vattenmelon
1 Galiamelon
1 Graprfrukt
20 Dadlar
2 Torkade Aprikoser
0,5 dl Torkade Inkabär
0,5 dl Gojibär
4 Torkade fikon
2 Lime
2 Citroner
3 Avocado
2 Tomater
15 Coctailtomater
1/2 Gurka
2 Zucchini
2 Gul lök
3 Röd lök
5 Skogschampinjoner
1 Stort Salladshuvud
1/2 Kruka Citronmeliss
2 Krukor Örtkryddor
1/2 Kruka Gräslök
1/2 Morot
1 Fänkålsblad
1/2 Majskolv
1/3 Vitkålshuvud
1/2 Blomkålshuvud
2 msk färsk Ingefära
3 cm Färsk Chili
4 msk Färsk Pepparrot
1 Vitlöksklyfta
1 dl Torkat Bovete
2,5 dl Cashewnötter
1,5 dl Mandel
1 dl Hasselnötter
0,5 dl Valnötter
1 msk Pinjenötter
0,5 dl Kokos
0,5 dl Hampfrö
1 dl Linfrö
2 msk Sesamfrön
3 msk Solrosfrön
2 msk Pumpafrön
2 msk Agavesirap
3 msk Äppelcidervinäger
1 dl Tamari
3 tsk Himalayasalt/Herbamare Örtsalt
1/2 tsk Lantbuljong
1 msk Sesamolja
2 msk Olivolja
4 msk Kokosolja
0,5 dl Kakaosmör
0,5 dl Kakao
4 tsk Vaniljpulver
2 Noriark (ej raw)
0,5 dl Pasta (ej raw)
3 msk Dinkelhavre (eko men ej raw)
3 dl Vetemjöl (eko men ej raw)
1/2 Laxbit (ej raw)
0,5 dl Räkor (ej raw)
1 msk grädde (ej raw)
05 dl Chilisås (eko men ej raw)
1 dl Passerad tomat (tillagad)
1 dl Ost (ej raw)
1 dl Champinjoner (eko men tillagade)
1/2 Gul lök (eko men tillagad)
11 msk Örtkryddor (tillagade)
1 Vaniljglasspinne m Choklad & nötter (ej raw)
1 Liter kaffe (eko & fairtrade men ej raw)

Vad jag äter……! Trots detta har jag utan att anstränga mig gått ner över 7 kilo hittills (på ett år ungefär) Det är rätt bra det tycker jag eller? Har inte ätit ”vanlig” glass på ett tag och FYYYY vad den smakade kemisk!!!!!!!!!! Inget jag längtar efter igen precis…

Antar att smaklökarna ändrar sig för nu kan jag inte längre äta det jag förut tyckte var så gott. Nu älskar jag andra saker 🙂 Känner också att kroppen reagerar på bröd, grädde och pasta, magen blir uppblåst och jag mår lite dåligt! Eller var det alltid så innan jag började äta raw? Minns inte…

Idag får du ett grundrecept på Raw choklad, alltså choklad som du kan smaksätta som du vill till chokladkakor!

Raw Choklad
100 gram Kakaosmör
1,5 dl Rå kakao
3 msk Agavesirap

Smält kakaosmöret i vattenbad, vattnet får inte koka, bara sjuda litegrann, kakaosmöret smälter ändå. Rör i kakaon, se till att det är ordentligt blandat, använd gärna en ballongvisp. Tillsätt agaven sist, chokladen brukar tjockna lite då..

När du gjort detta kan du tillsätta till exempel rivet apelsinskal (jag brukar riva zesten på apelsiner som jag bara ska använda fruktköttet på och torka den och maler till mjöl så jag alltid har när jag behöver). OBS gör detta ENDAST från skalet på ekologiska apelsiner!!

Smaksätt chokladen med chili, kokos, torkade malda myntablad eller vad du nu kan komma på.. Du kan också ha i torkad frukt och nötter. Här nedan ser du ett par gottebitar som jag gjorde en dag.

Härliga Kiwiklubbor!! Dessa hittade jag på en fransk sida på Facebook och kände att jag helt enkelt bara var tvungen att försöka göra en Raw variant av! Kul va?

Kiwiklubbor
1 sats Raw Choklad ( se ovan)
4-5 Kiwi

Du får ut 4 skivor av varje Kiwi som du trär på pinnar och doppar i chokladen minst 2 gånger. Lägg i frysen mellan varven. Låter du chokladen stå kvar i vattenbadet medan klubborna är i frysen är det ingen fara att chokladen stelnar medan du väntar. 1 chokladsats räcker till ca. 4 kiwi, dvs. 16 klubbor.
Du kan också använda banan, ananas, jordgubbar eller vad du nu vill.

Den choklad som blev över blandade jag med lite torkat apelsinskal och hällde över gojibär, russin och walnötter i en iskubform som jag sedan drog ett par drag med saltkvarnen över – det blev HIMMELSKT gott!!!

Supergoda chokladkuber med valnötter, gojibär och russin.

Chokladkuber
1 sats Raw Choklad (se ovan)
0,5 dl Gojibär
0,5 dl Russin
1 dl Valnötter
(zest från 1 apelsin eller 1 msk torkad)
Några drag med saltkvarnen (var lite generös, det blir en jättegod brytning)

Rör i apelsinzesten i chokladen. Fördela frukt och nötter i isformarna (ca. 4 formar) och häll chokladen över. Dra några tag med saltkvarnen över. Ställ i kylen eller frysen att stelna. Har du inga isformar så häll det i en plastburk och bryt chokladen när den stelnat.
MIIIIJJJAUUUUUUUUUUU så gott 🙂

9 reaktion på “Kiwiklubbor & Chokladpraliner….ja, jag vet.. choklad igen ♥

 1. Gjorde precis nutellan och fy vad gott det blev! Hade ingen olja till så blev lite smulig men perfekt att dra på bananer som jag brukar göra!:) tänker även att de är perfekta att göra chokladbollar av!:) väldigt ny till raw food så experimentera mig fram:)

 2. Hej Gitte,
  Nu har jag tänkt strukturera upp mitt liv (och min familjs liv) lite mer…. Och på så sätt få in mer raw food i mitt liv igen. Kanske pga att jag inte gjort många torkade rätter innan så tycker jag att det är knöligt med att planera in detta med diverse förberedelser som det ofta är, så mina rawfood ”rätter” blir mest gröna smoothies, chiapudding och sallad. Men nu skall jag börja med några basrätter och öka ut eftersom. Jag känner att jag ofta är en väldigt ”spretig” person och vill så mycket hela tiden. Hitta nya, (bättre?) maträtter, nya (bättre?) hälsoinformation, nya, (bättre?) träningsformer, nya (bättre?) bloggar, nya, (bättre?) allt 🙂
  Men nu skall jag välja ut något och köra på det och försöka vara nöjd 😉 Mitt sinne mår inte bra annars, har jag märkt…
  Jag har hela tiden läst din blogg, som jag tycker är toppen även om jag inte kommenterat.
  Nu till några frågor som jag har och hoppas du vill svara på. Jag har lagt bovete i blöt för att göra din nötfria müsli. Ung. hur lång tid har du müslin inne sen på torkning? Jag har en ”vanlig” ugn som jag sätter på 50 gr.
  Tänkte att jag kan jag göra en sats zucchinibröd eller havremorotsbröd och torka samtidigt (jag har varmluftsugn). Eller tror du brödet luktar av sig på müslin? Men då allt tar ganska lång tid tänkte jag man kunde torka två rätter/saker tillsammans. Gör du det?
  Jag har redan gjort ditt havremorotsbröd en gång tidigare och tror att jag bredde ut smeten för tunt. Det blev mer som knäckebröd (gott ändå) men jag tänker att jag hellre vill ha det något mjukare. Jag blandade i havregrynen efter att jag blandat övriga ingredienser i matberedaren.

  Ja, det var lite tankar och frågor från mig…. 🙂
  Kram
  Maria B

  • Hej Maria 🙂 Jag har saknat dig!!

   Försök att ta dagen lite som den kommer när du äter Raw, visst man måste planera men om du är sugen på en flottig hamburgare eller vad det nu kan vara en dag, ät det då! Med GOTT samvete 🙂 Nästa gång du är hungrig fortsätter du bara som om ingenting har hänt. Se det inte som en diet, se det som ett sätt att leva. Då känner du inga krav på att bli ”bättre” 🙂

   Jag har inte heller någon torkugn, inte ens en varmluftsugn så jag torkar i vanlig ugn och sätter den på knappt 50 grader och sätter ett korkunderlägg i kläm så luckan är öppen ett par cm. Se bara till att underlägget inte sitter nära värmeaggregatet. Müslin torkar jag i ca. 1 dygn. Jag vill att det ska var helt torrt. Sist jag gjorde den så blötlade jag russinen en stund och hade med dem in i ugnen och det gick bra, de blev hårda men inte knastorra.

   Det går jättebra att ha olika sorter på tork i ugnen samtidigt. Jag har inte upplevt att det tar smak. Det enda är att det kan ta lite längre tid att få allt torrt. Just nu har jag både Zucchinibröd, chilifrukter, ingefärsknäck och 4 olika sorters kakor i ugnen. Jag tar alla plåtar och galler jag har. Det har stått inne ett dygn men allt är inte klart så det får stå över natten också.

   Kul att du gillade brödet! Om du vill ha brödet mjukt så får du nog smeta ut den åtminstone centimetertjockt, men då håller det max en vecka innan det möglar om du inte fryser in det.

   Gillade du Ani’s bok? Jag älskar Zucchinibrödet och kommer lägga ut lite recept framöver där jag experimenterat med det 🙂

   Återkom om du har fler funderingar, jag blir jätteglad för feedback! 🙂
   Kram Gitte

   • Hej igen,
    Nu har jag precis ätit lunch och ååååhhh, vad gott det var! Jag åt dina korianderbiffar med currysås. Jag torkade dem faktiskt ca 3 timmar eftersom jag ändå höll på att torka bovetet. Jag hade faktiskt inte så stora förhoppningar om jag skall vara ärlig, för jag har gjort några burgare för länge sedan och jag tyckte inte det var så gott, men MUMS vilka goda smaker detta var!!
    Nu är jag mer taggad än någonsin att även göra mer torkad mat.
    Ja, jag gillar Ani´s bok även om jag inte har lagat så mycket än. När man väl sätter sig in i den finns det ju en hel massa att laga men det jag tycker är lite ”jobbigt” nu i början är att många recept hänvisar till olika satser av recept på andra sidor i boken. Men man lär sig använda den efterhand.
    Jag skall börja torka din müsli idag och då skall jag även göra zucchinibröden från Ani´s bok, samt någon kaka från Ericas bok Raw Delight. Vill även göra ”dina” bananhavrekakor, men har inga väl mogna bananer än.
    Ingefärsknäck låter gott!! Vad är det?
    Funderar du på att köpa en torkugn, eller är du nöjd med att torka i den vanliga ugnen?
    Jag vill gääärna köpa en torkugn, men tänker att jag först måste torka lite mer mat i vanliga ugnen för att se att jag verkligen fortsätter med det regelbundet 🙂
    Kram Maria

    • Hej Maria,
     Åh vad härligt att du gillade dom 🙂 Det öppnar för en helt ny värld när man börjar torka. Ani’s bok kanske är lite jobbig med allt det där hänvisandet men den är en av mina absoluta favoriter!
     Ingefärsknäck är hittills bara ingefära och kokosblomssocker som jag ”smält” ihop och torkat i ugn men jag är inte nöjd med receptet än så det kommer när jag prickat helt rätt 🙂 Jag älskar ingefära och gillar det söta och starka ihop så min tanke var att experimentera med det..
     Torkugn står väldigt högt upp på min önskelista, jag föredrar inte alls vanlig ugn men den får duga i brist på annat! Jag kommer att köpa en så småningom men först vill jag nog ha en Vitamix blender!
     Kämpa på 😉
     Kram Gitte

     • Vad roligt att du experimenterar så mycket. Det hjälper mig, så får jag roliga färdiga recept sen 😉
      Ja, jag velar jättemycket och försöker bestämma mig för vilket som är mest ”viktigt” att köpa först. Vitamix eller torkugn. Hade mer eller mindre bestämt mig för torkugn först, men nu är jag också mer inne på Vitamix. Även om min Philips är väldigt bra så känns det som att Vitamixen är i en särklass. Speciellt när man vill mixa en massa green smoothies så att de blir helt släta. Då blir nog oxå lättare att få barnen att även dricka dem. Skulle gärna vilja testa en green smoothie som är gjord i Vitamix för att verkligen veta att det blir så mycket bättre och idag blir det kanske av 🙂 Såg på Holistics hemsida att det äntligen öppnat ett raw food ställe i Göteborg! Skall dit idag och hoppas att de använder Vitamix. När jag var på Öland läste jag i något turistblad att ni har ett raw food café i Kalmar i Saluhallen. Kul! Känns som att de flesta liknande ställen finns längre söder ut i Sverige. Men som sagt äntligen ett ställe i Göteborg!
      Ha en skön helg!
      Kram
      Maria

     • Fick just veta att de inte serverar dagens längre på Raw Food café i Kalmar. Supertråkigt men Kalmar är väl inte moget än 🙁 Härligt att Göteborg äntligen öppnat ett! Jag letade och letade sist jag var där! Det blir stor skillnad i en Vitamix och man kan göra så mycket mer i en sån! Tror inte du ångrar dig och skulle du göra det så lovar jag att du blir av med den snabbt 🙂
      Ha en härlig helg du också!
      Kram Gitte

Kommentarer inaktiverade.