Rawbullar i BBQtomatsås

Nu är semestern snart slut och jag känner mig inte alls redo att börja jobba igen 🙁 Det kanske beror på att jag till stor del varit krasslig. Konstigt tycker jag med tanke på min kost! Birkan Tores följeslagare Rachel Boulouys gav mig healing när vi träffades i vårvintras och hon sa att jag skulle se över sköldkörteln. Jag var förkyld när hon sa det så jag tänkte att det bara berodde på förkylningen men efter säkert 10 förkylningar till med bara några få veckors mellanrum så börjar jag tro att hon har rätt. Självklart tänker jag försöka hela mig själv innan jag ger mig iväg till läkare, allvarligare är det väl inte… Har börjat söka information på nätet så jag ska testa lite olika rena matvaror och se om det kan hjälpa. Nu i sommar har jag slarvat en del med maten och mina gröna smoothies men det kommer ju att bli bli bättre när jag börjar jobba..

Här kommer ett jättegott recept på ”köttbullar i tomatsås” som kan ätas precis som de är, varma eller inte, eller till lite zucchinipasta eller annat.

Rawbullar med BBQtomatsås

Läs mer…

Rawbullar ca. 30-35 st
1,5 dl Zucchinipulp (3-4 Zucchini)
1 dl Solroskärnor
2 dl Valnötter
1 dl färsk Koriander
1 msk finhackad färsk Ingefära
1 msk pulveriserad soltorkad tomat
1 msk Chilipeppar
1 finhackad Gul lök
1/2 Röd paprika
1 dl finhackad Stjälkselleri
1 msk torkad Oregano
3 msk frusen Persilja ( eller 0,5 dl färsk)
1 Vitlöksklyfta
1 tsk Himalayasalt
1,5 dl Skogschampinjoner
2 msk Tamari
2 msk Olivolja
Svartpeppar

Finhacka champinjonerna och marinera dem i Tamari, olivolja och lite svartpeppar och ställ undan en stund. Juica Zucchinin i en råsaftcentrifug. Spara saften till annat och använd endast pulpen (fibrerna som blir över). Mal nötter och solrosfrön och blanda i zucchinipulpen. Finhacka resten av ingredienserna inkl. den marinerade svampen och blanda med alla kryddorna. Rulla till ca. 30-35 små köttbullar och lägg ut på en plåt med bakplåtspapper. Torka bullarna i ugn på max. 50 grader med luckan på glänt i ca. 4-5 timmar. De ska inte bli för torra, det är bara ytan som ska torka.

Pulver av soltorkad tomat kan du göra själv i lite större satser genom att hacka soltorkad tomat som du sedan torkar i ugn tills de är knastorra och sedan mala dem till mjöl. Gör en stor sats när du ändå har igång ugnen och spara i en burk. De håller sig i månader när de är så torra. Smaken blir mycket mer koncentrerad och du slipper tomatklumparna.

BBQtomatsås
2-3 färska tomater
1,5 dl soltorkade tomater
2 msk Tamari
1 Vitlöksklyfta
5 blötlagda Dadlar
1 dl Dadelvatten från de blötlagda dadlarna
ca. 2 cm röd chilipeppar
0,5 dl Olivolja
1 msk pulver av Soltorkad tomat
1 msk Paprikakrydda
1 tsk Herbamare Örtsalt
Några droppar Liquid Smoke (ej raw)
Vatten

Mixa alla ingredienser till en tjock sås. Tillsätt vatten efter hand tills såsen har den konsistens du vill ha.

Rawbullar med ljummen sås på zucchinipasta

Vill du så kan du doppa rawbullarna i tomatsåsen och värma/torka dem tillsammans med sås en timma i ugn i max. 50 grader. Supergott till Zucchinipasta 🙂

 

2 reaktion på “Rawbullar i BBQtomatsås

  1. Det lyder fornuftigt at få gjort noget ved de forkølelser – jeg ønsker et godt helbred til dig!
    Kødbollerne ser rigtigt gode ud og du er god til at få det synsmæssige til at passe til maden – underligt hvis du ikke skriver en ”kogebog” om Raw Food en dag ;o)
    Knus
    Lone

Kommentarer inaktiverade.