Sveriges Nationaldag med Korianderbiffar med Ananas och Currysås

Recipe will follow in english

Idag firar vi dagen då Gustav Vasa valdes till kund år 1523, men visste du att det inte var förrän 1983 som denna dag utsågs till vår nationaldag? Jo, så är det.. Tidigare var den ”bara” svenska flaggans dag. Jag vet inte vad du ska göra idag men jag brukar inte göra något speciellt denna dag. Ska nog gå ner på stan och titta lite på allt som händer där. Det är ju bara ett par år sedan dagen utsågs till en helgdag, tidigare jobbade man ju som vanligt..

Letade efter ett Youtubeklipp med vår kära nationalsång men det var inte helt lätt att hitta en utan rasistisk underton eller med rasistiska kommentarer och det förvånade mig jättemycket!! Hur i hela friden blev det så???? Till slut hittade jag i alla fall denna underbara som spelas på nyckelharpa med härliga bilder från vårt fantastiskt vackra land ♥ Sverige ♥

Ibland får jag till en goding 🙂 Denna burgaren är tänkt att äta utan torkning men för att den ska få riktig fast konsistens kräver det att du är sparsam med vätan och att den får vila en stund efter att du tillsatt mjölet som suger upp vätskan. Vill du så kan du såklart bara torka dem ett par timmar..

Korianderbiffar med Currycreme och ananassallad

Korianderburgare (2 portioner)
2 medelstora Morötter
1-2 Vitlöksklyftor
4 tsk malen Koriander
½ tsk Himalayasalt
Saften från ½-1 Apelsin
ca. 0,5 dl Kokosmjöl

Mixa morötter med kryddorna så smått du kan. Detta kräver mycket skrapande från sidorna. Tillsätt apelsinsaft så att du kan mixa morötterna ännu finare, använd inte mer saft än du absolut behöver. När du fått fin konsistens på smeten, häll över den i en bunke. Arbeta in kokosmjölet tills du har en fast deg, tillsätt mer mjöl om det behövs. Forma 4 små biffar och ställ undan ett par timmar innan servering.

Curry Creme
3 msk Solrosfrö
1 Äpple
1 Vitlöksklyfta
½ tsk Himalayasalt
2-3 tsk Curry
1 tsk Solrosolja (eller min Citronolja)
Saft från ½ Lime
Ca. 2 msk vatten

Mal solrosfröna till fint mjöl. Tillsätt resten och mixa till en slät creme.

Servera Korianderbiffarna på en salladsbädd med ananas och vad du annars tycker om. Toppa med Currycreme.

❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈

Cilantro Patties (2 portions)
2 medium carrots
1-2 Garlic cloves
4 tsp ground cilantro
½ teaspoon of Himalayan Salt
Juice of ½ -1 Orange
approx. 0.5 dl of Coconut Flour

Mix carrots into spices as o small you can. This requires a lot of scraping from the sides in the blender. Add the orange juice so that you can mix the carrots even smoother, do not use more juice than you must. After making a fine texture of the batter, pour it into a bowl. Work in the coconut flour until you have a firm dough, add more flour if necessary. Shape 4 small patties and set aside a few hours before serving.

Curry Cream
3 tablespoons Sunflower
1 Apple
1 Garlic cloves
½ teaspoon of Himalayan Salt
2-3 teaspoons Curry
1 tsp Sunflower oil (or my Lemon Oil)
Juice from ½ lime
Approx. 2 tablespoons water

Grind the sunflower seeds into flour. Add the rest and mix to a smooth cream. Serve the Cilantro patties on a bed of salad with pineapple and what else you like. Top with Curry Cream.

 To believe in something not yet proved and to underwrite it with our lives: it is the only way we can leave the future open ☯  Lillian Smith