Elisabet’s Medelhavspaj ♥

Recipe will follow in english

Håller på att strukturera upp kategorierna i webbshopen eftersom jag planerar att öka sortimentet REJÄLT! Jag kommer ta in rökelse, förnsterkristaller, tarotkort, stenar, raw food, ekologisk kroppsvård och.. you name it.. Än så länge blir det inga stora eller tunga saker eftersom jag inte hittat en bra speditör med vettigt pris. Jag vill inte att frakten ska kosta en förmögenhet för kunden så jag letar på. Men jag kan ändå lägga in alla smidiga saker som lätt går ner i en bubbelpåse och hålla vårt låga fraktpris.

Har förresten fått in lite fina stenhalsband med både Budda och Aumtecken

Buddhahalsband från Silverbiten.se

Den här pajen ÄLSKAR jag ♥
Elisabet brukar göra den och nu fick vi receptet på Inspirationsdagen. Jag har gjort  pajer förut men inte riktigt fått till dem, men nu vet jag nog varför. Jag har gjort för små satser! Jag hade ingen aning om att den gick att frysa, men det går alldeles utmärkt, så nu gör jag en stor som jag skär i bitar och fryser in. Det är perfekt för då har jag alltid mat som är klar 🙂
Pajen kan självklart varieras i det oändliga men här kommer receptet till den jag gjorde.

Raw Medelhavspaj

Raw Medelhavspaj  8-10 bitar:

Botten:
7 dl Mandel
3 tsk Paprikakrydda
1-2 tsk Himalayasalt
2 msk Olivolja
2-3 msk Vatten

Fyllning:
3 dl Solrosfrön
4 dl Pumpafrön
2 dl Soltorkad Tomat
2 Vitlöksklyftor
1 kruka färsk Basilika
½ kruka färsk Timjan
½ kruka färsk Persilja
1 dl Olivolja
2 tsk Lantbuljong
2-3 tsk Himalayasalt
Vatten om det behövs

Botten: Mixa nötterna till fint mjöl i matberedare, tillsätt resten och mixa till en grynig massa som hänger ihop. Den får inte bli för lös! Tryck ut den i en Springform (form med löstagbar botten)

Fyllning: Mixa nötterna till ett fint mjöl i matberedare. Tillsätt resten och mixa till en jämn massa, tillsätt lite vatten om det behöva. Smaka av om du behöver mera av något. Massan ska vara fast och sammanhängande. Tryck ut den över pajbotten. Dekorera eventuellt med tomater, lök och oliver. Ta loss botten och skär den i portionsbitar. Ska du frysa in den så vänta med att dekorera den tills den ska serveras.

❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈ ❈

Raw Mediterranean Quiche 8-10 slices:

Bottom:
7 dl Almonds
3 tsp Paprika Spice
1-2 tsp Himalayan Salt
2 tbsp olive oil
2-3 tbsp water

Filling:
3 dl sunflower seeds
4 dl pumpkin seeds
2 dl Sun dried Tomato
2 Garlic cloves
1 pot of fresh basil
½ pot of fresh thyme
½ pot of fresh parsley
1 dl olive oil
2 tsp Veg. Bullionpowder
2-3 tsp Himalayan Salt
Water, if necessary

Crust:  In a food processor, mix nuts into flour, add the rest and mix to a crumbly mass that holds together. It must be a firm dough! Press it into a a Spring Form (form with removable bottom)

Filling: In food processor, mix the nuts into a fine flour . Add the rest and blend to a smooth paste, add a little water if necessary. Season to taste if you need more of something. The mass should be firm and consistent. Press it over the crust. Decorate with tomatoes, onions and olives. Remove the bottom and cut into serving pieces. If you freeze it, wait with decoration it until serving.

3 reaktion på “Elisabet’s Medelhavspaj ♥

 1. Hej! Jag har precis upptäckt rawfood och är helt inspirerad att lägga in mer raw i vår kost! Så härliga färger, ordentliga saker och vilken härliga hälsokänsla den ger! Miljöfrågor, ekologiska råvaror och att undvika gifter och tillsatser har länge varit viktigt för oss och att lägga till mer raw food känns som ett naturligt steg. Men jag har en man och tre små barn att ta hänsyn till också. Maken har hittills gillat det jag lagat men vad har du för tips för att få barnen att uppskatta rawfood? Råa grönsaker var för sig går hyfsat ner. Raw chokladmousse på avokado gillades också. Men annars, har du något bra barnvänligt recept på lut?

  En annan fråga – går det att använda färdigt mandelmjöl till pajbotten?

  Tack för en jättefin blogg! Är jätteglad att jag hittat hit!

  • Hej Evelina,

   Tack! Det är precis sådana här kommentarer som är min drivkraft 🙂 Nu har jag inte småbarn, tyvärr kände jag inte till detta när de bar små men allt efter som jag bytt ut råvaror hemma så äter min tonårsdotter mer och mer raw food. Enklast för dig tror jag är att börja byta ut delar av kosten, som att ge barnen valet av ett raw bröd som smörgås istället för vanligt bröd. Kanske byta ut majonnäs och påläggssmör mot raw majonnäs. Testa raw köttbullar och servera vanliga makaroner till det, försök se om de gillar raw ketchup till det (gör den lite sötare då och helt utan klumpar) Gör raw hamburgare som du serverar till vanliga hamburgerbröd, stek dem om du känner dig tveksam.
   Här gäller tålamod. Ha inte för bråttom, det är många nya konsistenser och smaker som barnen inte är vana vid så försök först vänja dem vid det. Tror det tog ett år tills min dotter slutade köpa oekologisk gurka för hon tyckte att den ekologiska smakade för mycket!!! Bara en sån enkel sak.. Testa också min söta kokosmüsli med färsk frukt och mandelmjölk. Ingen känner dina barn bättre än du så byt ut ingredienserna på ett smart sätt och när du väl fått ett av barnen att gilla en sak så är det enklare att få de andra att hänga på.
   Testa raw zucchinichips med lite mildare kryddning (kanske lökpulver), äppelringar, färsk frukt och vaniljsås och fruktremmar som du hittar recept på här på bloggen.

   Jag googlade lite på det och hittade dessa hemsidor:
   http://shine.yahoo.com/shine-food/more-just-salad-7-best-raw-recipes-kids-220500089.html
   http://www.squidoo.com/EasyRawFoodRecipesforKids
   http://www.terawarner.com/blog/tag/raw-kids-recipes/

   Det går btra att använda mandelmjöl till pajen men det blir en annan konsistens då (inte så ”crunchig”). Testa dig fram men mängden men ta inte mer än att degen fortfarande är lite kladdig eftersom mjölet suger åt sig vätskan och botten då riskerar bli torr.

   Hoppas det var lite hjälp på vägen, hör av dig om du har fler frågor!
   Kram Gitte

Kommentarer inaktiverade.